Mus gruszkowy z nutą pomarańczy

DSC_5874

Październik obfituje w gruszki, śliwki i jabłka. Warto przygotować z tych owoców jesienne przetwory i cieszyć się nimi całą zimę. Słodki mus gruszkowy z dodatkiem soczystej pomarańczy to idealny dodatek do naleśników, gofrów lub innych deserów. Sprawdzi się także jako deserek dla maluszków.

Składniki, na 300 ml słoik:

7 gruszek
1 łyżka cukru trzcinowego ( opcjonalnie)
4 łyżki wody
1 pomarańcza

Wykonanie:

Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie gruszki pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż owoce będą miękkie. Następnie tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść gruszki na papkę i gotować dalej w celu odparowania nadmiaru soku.

Pomarańczę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć sok. Skórkę i sok dodać do gruszek. Wsypać cukier i zamieszać. Gotujemy jeszcze chwilkę na małym ogniu.

Gotowy mus przełożyć do wyparzonych słoiczków.

DSC_5860 DSC_5863 DSC_5871

DSC_5855 DSC_5853

3 przemyślenia nt. „Mus gruszkowy z nutą pomarańczy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *