Mus jabłkowy

DSC_8321

Domowy mus jabłkowy jest bardzo pysznym i zdrowym dodatkiem do ciast oraz wszelkich deserów, a także do kanapek. Pamiętam jak co roku mama gotowała wielki garnek musu, a ja z rodzeństwem cały czas go podjadaliśmy. Dostałam ostatnio trochę fajnych, ekologicznych jabłek i postanowiłam zrobić z nich kompot, a z reszty ugotowałam pyszny mus.

Jak go zrobić, by był pyszny, słodki, zdrowy i miał wspaniały, jasny kolor? Oto przepis na domowy mus jabłkowy. Aby mus miał ładny, jasny kolor na bieżąco obieram jabłka ze skórki, wycinam gniazda nasienne i pokrojone w ćwiartki wrzucam do garnka z odrobiną gotującej się wody. Natychmiast po wrzuceniu przykrywam garnek przykrywką, pozwalając aby jabłka się dusiły. Następnie kolejne i kolejne jabłko w ten sam sposób. Należy pamiętać, aby co kilka chwil mieszać mus drewnianą łyżką. Mój przepis jest tylko na 2 kg jabłek, ale składniki można proporcjonalnie zwiększać. Ilość cukru zależy od rodzaju jabłek i ich naturalnej słodyczy.

Składniki:

2 kg jabłek
4 łyżki brązowego cukru
5 łyżek wody

Wykonanie:

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. W garnku podgrzać wodę i stopniowo wrzucać jabłka ( ja obieram je na bieżąco i dodaję do garnka). Gotować na wolnym ogniu około 30 minut (należy je często mieszać bo łatwo się przypalają), aż puszczą sok i zmiękną.

DSC_8328

DSC_8306

DSC_8300

DSC_8280

2 przemyślenia nt. „Mus jabłkowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *