Nalewka śliwkowa

DSC_6509

Druga nalewka, którą przygotowałam na tegoroczne Boże Narodzenie to nalewka śliwkowa. Czeka na Święta już od końca września. Nalewka wyszła pyszna, słodka i ma piękny kolor. Cieszę się, że przygotowałam ją z podwójnej porcji. Zabieram ją ze sobą na Wigilię do rodziców, mam nadzieję, że im posmakuje.

Składniki:

1 kg śliwek węgierek
0,5 kg cukru
0,5 l wódki
0,25 l spirytusu

Wykonanie:

Umyć i osuszyć śliwki. Następnie włożyć je do dużego słoja i zasypać cukrem. Gdy puszczą nieco soku i cukier się rozpuści, zalać wódką i spirytusem. Szczelnie zakręcić słoik i co jakiś czas mieszać, nie otwierając słoja.

Po około 2-3 miesiącach, kiedy śliwki się dostatecznie obkurczą, nalewkę odcedzić i przelać do karafek lub butelek.

DSC_6508 DSC_6511 DSC_6545 DSC_6559
DSC_6571

2 przemyślenia nt. „Nalewka śliwkowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *