Napój z octem jabłkowym na odchudzanie

Wielu z nas szuka ciągle skutecznego sposobu na odchudzanie. Najczęściej są albo zbyt trudne albo zbyt pracochłonne albo po prostu wymagają zbyt wiele wysiłku. Inaczej jest z octem jabłkowym. Napój z dodatkiem octu jabłkowego to doskonały, skuteczny i prosty sposób na odchudzanie. W dodatku taki napój z octem jabłkowym jest też całkiem smaczny. Czego chcieć więcej?
Jak powstaje ocet jabłkowy?
Jak to się dzieje, że ocet jabłkowy jest tak skuteczny w odchudzaniu? Ten znany już od starożytności płyn ma wiele właściwości zdrowotnych, w tym również odchudzające. Jego cudowne właściwości znalazły również potwierdzenie w badaniach naukowych i napój z octem jabłkowym stał się bardzo popularnym środkiem na odchudzanie. Ocet jabłkowy produkuje się z jabłek, do których dodawane są drożdże, które przekształcają cukier zawarty w jabłkach w alkohol.
Jak działa odchudzanie octem jabłkowym?
Ocet jabłkowy zmniejsza stężenie glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Dlatego też jest polecany wszystkim osobom cierpiącym na otyłość i nadwagę, ale również tym cierpiącym na cukrzycę i insulinooporność. Ocet jabłkowy wpływa na regulację gospodarki węglowodanowej, co jak zwalcza chęć jedzenia słodyczy i prostych węglowodanów, co oczywiście pomaga schudnąć i osiągnąć wymarzoną wagę.
Ocet jabłkowy spowalnia również wchłanianie cukru z pożywienia przez co przyczynia się do utraty tkanki tłuszczowej, co sprawia, że odchudzanie jest skuteczne. Dzięki octowi jabłkowemu zwiększa się też poczucie sytości, co sprawia, że jemy mniej i automatycznie tracimy masę ciała.
Jak stosować ocet jabłkowy?
Octu jabłkowego nie powinno się spożywać w dużych ilościach. Najlepiej pic napój z rozcieńczonych w szklance wody dwóch łyżek octu jabłkowego. Taki napój z octu jabłkowego najlepiej pić na czczo przed pierwszym posiłkiem. Wtedy najlepiej zadziałają jego odchudzające właściwości. Taki odchudzający napój z octu jabłkowego ma niestety złe działanie na szkliwo, dlatego najlepiej ten odchudzający napój pić przez rurkę.
Przepis na odchudzający napój z octu jabłkowego
Należy rozcieńczyć dwie łyżki octu jabłkowego w jednej szklance letniej przegotowanej lub mineralnej wody. Można dosłodzić ten napój miodem, chociaż wtedy zwiększymy już jego wartość kaloryczną i działanie odchudzające nie będzie już tak skuteczne.
Ocet jabłkowy stymuluje również wydzielanie enzymów trawiennych. W związku z tym jego działanie odchudzające występuje przez cały dzień i pomaga lepiej i szybciej trawić kolejne posiłki.
Poza tym woda z octem jabłkowym pita codziennie rano na czczo zapobiega zaparciom, co również po pewnym czasie powoduje utratę masy ciała. Mamy więc kolejny powód, dla którego odchudzanie octem jabłkowym może okazać się skuteczne.
Jak rozpocząć odchudzanie octem jabłkowym?
Najlepiej zrobić ocet jabłkowy samemu w domu albo zaopatrzyć się w niego w zaufanym sklepie. Zrobienie octu jabłkowego w domu nie jest niczym trudnym i nie wymaga żadnego doświadczenia. Potrzebne jest jedynie trochę czasu i cierpliwości. Do zrobienia octu jabłkowego potrzebne są ekologiczne, niepryskane jabłka, najlepiej pochodzące ze znanego źródła. Należy usunąć z jabłek gniazda nasienne i pokroić je na cztery części. Następnie pokrojone owoce należy jeszcze rozdrobnić malakserem lub zmielić maszynką do mięsa. Można też zrobić ocet jabłkowy z samych jabłek i ogryzków. Rozdrobnione jabłka należy włożyć do czystego naczynia i zalać przegotowaną, ostudzoną wodą z dodatkiem cukru. Ilość cukru powinna zależeć od słodkości jabłek. Im bardziej słodkie, tym mniej cukru będzie potrzeba. Naczynie należy przykryć bawełnianą ściereczką lub kawałkiem ręcznika papierowego. Naczynie z octem należy postawić w ciemnym i ciepłym miejscu. Na początku jabłka będą wypływać na powierzchnię, dlatego należy mieszankę codziennie mieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Wszystko to po to, by na powierzchni nie utworzyła się pleśń. Po mniej więcej dwóch, trzech dniach wokół owoców pojawia się piana. Gdy piana zniknie, a owoce lekko zbrązowieją i nie będą już wypływać na wierzch, trzeba przecedzić płyn do garnka przez sitko lub durszlak. Resztki owoców nie będą już potrzebne. Pozostały płyn jabłkowy należy wlać do słoika , nałożyć ręcznik papierowy lub bawełnianą szmatkę, załóżyć recepturkę i ustawić w ciemnym, ciepłym miejscu. Ocet powinien tak postać około dwóch do czterech tygodni. Po czterech tygodniach powinna zacząć tworzyć się zawiesina o równomiernym kolorze, która w dotyku będzie wydawać się śliska. Gdy płyn zacznie pachnieć octem, będzie to oznaczać, że zakończyła się jego produkcja.Trzeba wtedy wyjąć matkę octową, a pozostałą część zlać do czystych butelek, najlepiej brązowych. Ocet powinien być przejrzysty i sklarowany, więc nie powinno się przelewać do butelki mętnych resztek. Matkę octową trzeba przechowywać w osobnym słoiku, zalaną wodą lub octem. Można ją dorzucić do słoika, w którym będziemy robić następny ocet. Jest w niej sporo bakterii octowych, które przyspieszą jego produkcję.
Świeżo przelany ocet należy przechowywać w piwnicy, spiżarce lub ciemnej szafce. Może być przechowywany długo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *