Niebiańskie pianki

DSC_5127

Winiary wypuściło nie dawno nową serię egzotycznych galaretek: Blue Curacao, Pina Colada, Mojito oraz Pink Margarita. Zainspirowana konkursem „Zaskocz wszystkich tropikalnymi galaretkami Winiary” prowadzonym przez portal Durszlak pl. zapragnęłam stworzyć coś swojego. I tak w ostatni weekend powstały niebiańskie kostki z borówkami i galaretką Blue Curacao. Deser wyszedł lekki i bardzo puszysty, a smak Blue Curacao przypadł mi do gustu.

Składniki:

3 galaretki Blue Curacao
2 śmietanki ” Śnieżka”
300 ml zimnego mleka
300 g jogurtu greckiego
200 g serka homogenizowanego
1 cukier waniliowy
500 ml gorącej wody
200 g borówek
listki czekoladowe do dekoracji

Wykonanie:

Galaretki rozpuścić w 500 ml wody i pozostawić do wystygnięcia. Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać śmietanki ” Śnieżka” i ubić na gęstą pianę. Do ubitej śmietanki dodać jogurt grecki, zmiksować. Następnie dodać serek homogenizowany, cukier waniliowy i ponownie chwilę zmiksować. Tak przygotowaną masę wstawić do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do masy i dobrze wymieszać ( ręcznie bądź mikserem). Borówki umyć, osuszyć, pokroić na połówki i dodać do masy. Formę keksową wyłożyć folią spożywczą i wlać do niej masę. Całość odstawić do lodówki na około 6 godzin. Deser wybić z formy i pokroić w kostki. Udekorować listkami czekoladowymi.

DSC_5108

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *