Orzotto Nigelli

DSC_2563

Niedawno w programie Nigellissima prowadzonym oczywiście przez Nigelle Lawson widziałam świetny pomysł na wykorzystanie kaszy pęczak. Orzo to po włosku pęczak, zatem orzotto to nic innego jak risotto z pęczaku. Jedząc orzotto czujemy jego jędrność pod zębami – coś dla miłośników określenia „al dente”. Danie nadaje się do zabrania w pojemnik. Odgrzane, cały czas dobrze smakuje.

 Składniki, 4 porcje:

750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
¼ łyżeczki nitek szafranu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szalotka
250 g kaszy pęczak
2 łyżki wytrawnego wermutu lub białego wina
4 łyżki startego parmezanu
2 łyżki zimnego masła
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Gorący bulion wymieszać z szafranem.

W szerokiej patelni lub garnku z pokrywką rozgrzać oliwę z oliwek. Do rondla wsypać kaszę oraz szalotkę. Całość szklić około 2 minut (cebulka nie może się przypalić ani mocno zbrązowieć – najlepiej robić to na małym ogniu cały czas mieszając). Następnie całość podlać winem i poczekać, aż kasza wchłonie cały płyn.

Wlać bulion szafranowy, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut (nie mieszać), aż kasza wchłonie większość płynu i będzie miękka. Zdjąć garnek z ognia. Dodać zimne masło, parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem.

DSC_2561 DSC_2574

2 przemyślenia nt. „Orzotto Nigelli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *