Owsianka na mleku z miodem i bakaliami

DSC_4187

Ostatnio gdy tylko mogę na śniadanie jadam owsiankę na mleku z dodatkiem bakali lub owoców. W tygodniu ciężko mi poświecić rano czas na jej przygotowanie, za to w weekend zawsze zajadam się jej smakiem. Zazwyczaj przygotowuję owsiankę z jabłkiem i cynamonem, z bakaliami, z owocami leśnymi lub samymi malinami. Wariacji na temat owsianki jest wiele. Każdy odnajdzie w niej ulubiony smak. Owsianka to także samo zdrowie. Owsianka na śniadanie to doskonały pomysł dla osób będących na diecie. Potrawa przygotowywana na mleku jest doceniana przez sportowców jako źródło energii, a przez lekarzy jako produkt leczniczy. Owsianka to takżę łatwe i proste w przygotowaniu danie. Zatem jedzmy jak najczęściej owsiankę na śniadanie, ponieważ dodaje energii i pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Składniki, 1 porcja:

1 szklanka mleka 2%
0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
garść orzechów laskowych
garść orzechów nerkowca
10-15 sztuk suszonej żurawiny
1 łyżka płatków migdałowych

Wykonanie:

Do gotującego się mleka dodać miód, a następnie  płatki owsiane i cynamonem. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu około 5 minut, aż płatki owsiane wchłoną mleko ( jeśli ktoś woli bardziej wodnistą konsystencję może dolać jeszcze trochę mleka).

Gotową owsiankę przełożyć do głębokiego talerza, dodać orzechy laskowe, nerkowce, suszoną żurawinę, a na końcu posypać płatkami migdałowymi.

DSC_4161 DSC_4195 DSC_4172

Wiosenny detoks

5 przemyśleń nt. „Owsianka na mleku z miodem i bakaliami

  1. Moje dzieci dziś rano powiedziały:
    „Naprawdę smaczne, możemy częściej jeść takie śniadanie.”
    Więc jest ok 🙂

  2. Moja córeczka uwielbia owsiankę ale każe sobie podawać ją tylko z dżemem 😉 Ja dawno nie jadłam takiego dobrego śniadanka. Myślę, że dzięki tym dodatkom taki posiłek długo trzymałby w żołądku i nie byłabym tak jak zawsze głodna już po godzinie od zjedzenia. Wypróbuję 😉 pozdrawiam serdecznie

  3. Zdrowo, pożywnie, naturalne składniki. Powinnam jadać takie dania na śniadanie. Tylko szkoda, że jestem wybredna no i nie lubię niemalże każdego składnika z tej owsianki. Mleko jest okej. Ale płatki owsiane już niestety nie. Miodu nie lubię, źle mi się kojarzy. Bakalnie sprawiają, że zaraz odechciewa mi się jeść. Szkoda, że to nie moje smaki bo zdrowie aż woła z tego talerza…

  4. Przepysznie to wygląda ! Masz wielki talent do potraw mówię to tylko dlatego że przejrzałam całego Twojego bloga i jestem tego pewna na 100 %. Zdjęcia też wykonane są perfekcyjne. A uwierz znam się na tym o czym aktualnie mówimy. Tak więc pozdrawiam Cię mocno i czekam na jakieś nowe smakołyki, Wesołych Świąt 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *