Pasta z tuńczyka i suszonych pomidorów

DSC_7972

Od kilku dni namiętnie robię pasty do chleba. Moim ostatnim odkryciem jest pasta z tuńczyka z suszonymi pomidorami i oliwkami z dodatkiem świeżej bazylii. Pasta jest fenomenalna i bardzo aromatyczna. Przygotowanie domowej pasty jest świetną alternatywą dla sklepowych past i pasztetów. Zdrowe, pyszne i co najważniejsze zrobione ze świeżych, sprawdzonych produktów. Przepis znalazłam na blogu Eksperymentalna Kuchnia.

Składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym
6 suszonych pomidorów w oliwie
8 czarnych oliwek
garść posiekanej bazylii
1 kremowy serek śmietankowy
1 łyżka majonezu
sól, pieprz Cayenne
1 łyżka pasty z wędzonej papryki i pomidorów ze słoika albo szczypta wędzonej papryki w proszku

Wykonanie:

Tuńczyka odsączyć z zalewy. Połowę tuńczyka, oliwek i suszonych pomidorów zmiksować (przed miksowaniem kroję suszone pomidory na mniejsze kawałki). Pozostałe suszone pomidory i oliwki bardzo drobno posiekać, dodać do masy. Następnie dodać pozostałą cześć tuńczyka, serek, majonez oraz bazylię. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem Cayenne ( szczypta, bo jest ostry –chyba ze ktoś lubi ostre) solą i wędzoną papryką.

DSC_7959

DSC_7961

DSC_7976

3 przemyślenia nt. „Pasta z tuńczyka i suszonych pomidorów

  1. Hej:) tez robię sama pasty, jednak zamiast majonezu dodaję serek turek (5%tłuszczu) i zamiast oliwek czerwoną cebulę drobno siekaną. Najlepsze w takich przepisach jest to, ze można je dowolnie modyfikować:) często też zamiast tuńczyka dodaję łososia w sosie własnym. Wykonanie trwa 5 min a jedzenie pyszne i zdrowe, polecam, smaczego!

    1. Ja też lubię tą z Lisnera. Jednak pełno w niej chemii, domowa na pewno jest zdrowsza. Mam nadzieję, że będzie smakowała. Pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *