Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

DSC_9637

Pewnie u większości z Was na Wigilii nie może zabraknąć czerwonego barszczu. A jak barszcz to muszą być i paszteciki. W zeszłym roku pokazałam Wam przepis na kruche paszteciki z pieczarkami. Dziś przepis na pyszne paszteciki z ciasta francuskiego. Kruche, delikatne i nadziane aromatycznymi pieczarkami.

Składniki, 8 porcji:

500 g pieczarek
2 cebule
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
1 łyżka oleju
1 opakowanie ciasta francuskiego

Wykonanie:

Pieczarki umyć ( obrać) – jak kto woli i jaką stosuje metodę. Pokroić je w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Na patelnię dodać pieczarki, zwiększyć ogień, tak aby pieczarki się smażyły, nabrały złotego koloru i nie puściły soków ( często mieszać). Smażyć około 5 minut. Pieczarki doprawić solą i pieprzem i odstawić do wystudzenia.

Do pieczarek dodać 1 jajko, bułkę tartą i dokładnie wymieszać masę. Ciasto francuskie pokroić na 8 równych kwadratów. Na każdym kwadracie układać farsz i zawijać ciasto w trójkąt lub prostokąt. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

DSC_9622

DSC_9630

DSC_9642

9 przemyśleń nt. „Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami

  1. Witaj,
    Czy ciasto francuskie po rozmrożeniu powinnam wałkować na cieńsze, czy odrazu kroję na kwadraty?:)
    Dziękuję za pomoc!

    1. Przepraszam za brak odpowiedzi. Byłam na Świętach u rodziny i nie miałam jak odpisać. Mam nadzieję, że paszteciki się udały 😉
      Ciasto francuskie po wyjęciu z lodówki od razu dzielę na kwadraty i nadziewam farszem.

    1. Cieszę się, że smakowały. Ja też akurat wczoraj zrobiłam je na kolację do czerwonego barszczyku. Pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *