Penne z boczkiem i kaparami

DSC_5408

Makaron zazwyczaj gości na naszym stole w piątek, ponieważ tego dnia robimy wielkie zakupy żywnościowe na cały tydzień, dlatego po pracy na obiad robię coś szybkiego. Zazwyczaj wybór pada na makaron z sosem i jakimiś dodatkami. Przygotowanie obiadu zajmuje mi nie całe 30 minut. W zeszły piątek wybór padł na sos pomidorowy z dodatkiem smażonego boczku, suszonych pomidorków i kapar.

Składniki, 2 porcje:

300 g makaronu penne
200 g wędzonego boczku w plastrach
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki kapar
6 suszonych pomidorków
1/2 sosu pomidorowego z kartonu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić przetarty przez praskę czosnek. Smażyć około 2 minuty. Dodać pokrojony w większe kawałki boczek. Smażyć kolejne 3 minut. Następnie dodać sos pomidorowy i dusić chwilkę. Na patelnię dodać kapary i pokrojone w paski suszone pomidory. Przyprawić solą i pieprzem.

Na patelnię wrzucić ugotowany makaron i wszytko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby ponownie doprawić. Podgrzać makaron i od razu podawać.

DSC_5412

2 przemyślenia nt. „Penne z boczkiem i kaparami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *