Penne z sardynkami w sosie pomidorowym

DSC_1803

Przepis na penne z sardynkami w sosie pomidorowym powstał w pewne, leniwe sobotnie popołudnie. Było już grubo po godzinie 15, a my nadal bez obiadu. Na zakupy wybieraliśmy się dopiero wieczorem, więc lodówka była pusta, a wszystkim burczało już w brzuchach. Zrobiłam szybki przegląd tego co mam w kuchni i okazało sie, że jest jeszcze sporo makaronu, sos pomidorowy Cirio w kartonie oraz puszka sardynek. I tak właśnie powstało to danie.

Składniki:

1 puszka sardynek w oleju
1/2 kartonu sosu pomidorowego
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
100 ml białego wytrawnego wina
400 g makaronu penne
sól, pieprz

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę oraz przetarty przez praskę czosnek. Smażyć około 3 minuty. Dodać startą na grubych oczkach marchew i drobno pokrojone łodygi selera naciowego. Smażyć kolejne 5 minut, dodać sardynki i podlać wszystko winem. Dusić, aż wino odparuje. Dodać sos pomidorowy i dusić przez kolejne 5 minut. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron. Odcedzić. Doprawić sos solą i pieprzem. Na patelnię wrzucić ugotowany makaron i wszytko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby ponownie doprawić. Podgrzać makaron i od razu podawać.

DSC_1802

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *