Penne z tuńczykiem i kaparami

DSC_4908

Moja rodzina uwielbia makaron w każdej postaci. Ja osobiście jak juz pewnie nie raz wspominałam nie przepadam za sosami śmietanowymi , wole pomidorowe. Jednak ostatnio rozkochałam sie w sosach na bazie z oliwy z oliwek. Wystarczy podgrzać oliwę z czosnkiem i papryką, dodać ugotowany al dente makaron, przyprawić i pyszny makaron gotowy. Dziś chciałabym wam pokazać trochę bogatszą wersję sosu na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem słonych kapar i łagodnego tuńczyka.

Składniki:

300 g makaronu penne
1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym np. Calvo
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki kapar
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i suszoną paprykę. Smażyć chwile na średnim ogniu. Następnie dodać tuńczyka ( razem z olejem z puszki) – smażyć 2 min. Po tym czasie dodać osączone z zalewy kapary i smażyć jeszcze minutę. Do sosu znajdującego się na patelni dodać makaron. Wszytko razem podgrzewać przez kilka minut. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą ( wg uznania)

DSC_4896

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *