Pieczone ziemniaki z ziołami

DSC_8337

Z racji, iż pochodzę z Wielkopolski uwielbiam ziemniaki – po wielkopolsku pyry. W moim rodzinnym domu pyry jadało się bardzo często. Wydaje mi się, że kiedyś każdy z nas jadał ziemniaki dużo chętniej i częściej. Po obaleniu komunizmu do naszego kraju szerokim strumieniem napłynęły kulinarne mody z całego świata, pośród hamburgerów, pizzy, kebabów, przysmaków z Indii, Wietnamu, Chin i Japonii, zatraciliśmy nieco pamięć o tradycyjnej polskie kuchni, w tym o potrawach z ziemniaków.

Dziś tylko popularność frytek nawiązuje jeszcze nieco do naszego dawnego, kartoflanego gustu. Mamy wrzesień, sezon wykopków w pełni, zapraszam zatem na pieczone w piekarniku ziemniaki z dodatkiem ziół. Przepis zaczerpnięty z bloga Jest smak.

Składniki:

4-5 dużych ziemniaków ( lub większa ilość małych)
oliwa z oliwek
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
suszony tymianek
suszony rozmaryn
sproszkowana słodka papryka
sproszkowana ostra papryka

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, większe pokroić na kawałki. Włożyć do garnka z osoloną, zimną wodą. Gotować do momentu aż woda zawrze, następnie odcedzić ziemniaki. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek, ułożyć w nim ziemniaki skropić oliwą, doprawić  solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i paprykami. Dokładnie obtoczyć ziemniaki w przyprawach ( ja zrobiłam to za pomocą łyżki). Nie przykrywać naczynia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 minut.

DSC_8339

DSC_8338

DSC_8344

15 przemyśleń nt. „Pieczone ziemniaki z ziołami

  1. To wyglada tak smacznie, a ja jestem tak głodna i myśle tylko co jutro zrobie. Zrobiłabym to dzisiaj no ale w nocy nie kupie nigdzie ziemniaczków, jednak jutro takie zrobie omomomomomo, chce już jutro

  2. Dzień dobry. Dzisiaj upiekłem ziemniaki wg. zamieszczonego przepisu. Żonie smakowały, DZIĘKUJĘ!

    Nie znalazłem jednaj informacji czy w piekarniku to żaroodporne naczynie ma być przykryte, czy też nie. Ja przez pierwsze 2/3 czasu trzymałem przykryte a potem odkryłem i wydaje się, że ziemniaki wyszły trochę suche. Ciekawy jestem jakie jest założenie Autorki.

    btw. ziemniaki były w łupinkach i gotowane na parze – zawsze tak postępuję z ziemniakami.

    Gorąco pozdrawiam,
    RobertP

  3. Jo to dziś robia do moi dziolchy ze żeberkami pieczonymi. Ona fanzoli, że dziś je naszo rocznica jak się my poznoli. Pozni Ci nopisza czy rzech tego nie sfanzolył. Dychej zdrowo frelko.

    1. Dziękuję za miłe słowa – zawsze bardzo mnie cieszą i motywują do dalszej pracy.
      Cieszę się także, że podobają Ci się mojej przepisy i przede wszystkim, że smakują. Pozdrawiam

    1. Dziękuję za miłe i motywujące słowa. Wpadałam dziś z rewizytą do ciebie i bardzo spodobały mi się przepisy na domowe wędliny- na pewno skorzystam.
      Dzięki także za zaproszenie do konkursu – mam już fajny pomysł na danie z rondelka;-) Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *