Pierś z kurczaka z karczochami

DSC_1842

Przepis na tą potrawę znalazłam w książce ” Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania”. Gdy po raz pierwszy przygotowałam to danie byłam zaskoczona jego smakiem. Kurczak przeszedł aromatem białego wina, a sos był niezwykle gęsty i lekki. W tym daniu karczochy – ulubiony dodatek warzywny Włochów nadaje piersiom z kurczaka wyjątkowy aromat.

Składniki:

4 filety z piersi kurczaka
2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy z oliwek
2 czerwone cebule
2 łyżki soku z cytryny
150 ml białego wytrawnego wina
150 ml bulionu z drobiu
2 łyżki mąki
400 g karczochów z puszki
sól, pieprz
Wykonanie:

Piersi z kurczaka oczyścić, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i 1 łyżkę masła. Podsmażyć piersi z każdej strony przez 4-5 minut, aż się zrumienią. Wyjąć z patelni, trzymać w cieple.

Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na patelnię i podgrzewać przez 3-4 minuty, aż się lekko zeszkli. W połowie smażenia dodać sok z cytryny. Mięso umieścić z powrotem na patelni, wlać wino i bulion, zagotować. Patelnię przykryć, całość dusić na wolnym ogniu przez 30 minut.

Mięso wyjąć z patelni i trzymać w cieple. Sos z pieczenia zagotować i na silnym ogniu trzymać przez 3 minuty. Resztę masła wymieszać z mąką na gładką pastę. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać pastę do sosu. Mieszać dopóki sos nie zgęstnieje. Sos doprawić solą i pieprzem. Dodać osączone i przekrojone na połówki karczochy. Podgrzewać jeszcze 2 minuty. Sos z karczochami wylać na kawałki kurczaka i od razu podawać.

DSC_1849

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *