Pizza z chorizo

DSC_2398

Ostatnio w Lidlu podczas tygodnia kuchni hiszpańskiej udało mi się kupić kiełbasę chorizo. Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny z wykorzystaniem słodkiej papryki wędzonej i suszonej pimienton. Domowa pizza z chorizo, pomidorkami, mozzarellą oraz domowym sosem z świeżych pomidorów. Smaczna, zdrowa i pyszna.

Składniki, 2 duże pizze:

Ciasto:

450 ml ciepłej wody
2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
2 i 1/2 łyżeczki soli
800 g mąki pszennej typ 650 lub 750
7 g suchych drożdży

Sos:

5 świeżych pomidorów
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej bazyli
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
2 łyżki z oliwy z oliwek
sól, pieprz

Dodatki:

2 kulki sera mozzarella
6 pomidorów podłużnych
200 g kiełbasy chorizo
1 słoik czarnych oliwek

Wykonanie:

Ciasto: Ja swoje ciasto na pizze wyrabiam w maszynie do chleba. Zatem wrzucam wszystkie składniki do maszyny, czekam godzinkę i wyjmuję gotowe, pięknie wyrośnięte ciasto ( gdy wyrabiam ciasto w maszynie do chleba używam zimnej wody).

Dla Was mam jednak sposób na przygotowanie takiego samego ciasto ręcznie, bądź za pomocą miksera. Temperatura wody powinna wynosić 40-45 stopni. Aby odmierzyć temperaturę wystarczy do wody włożyć palec. Temperatura ciała wynosi 36,6 stopni, zatem jeśli włożysz palec do wody i poczujesz, że jest gorąca na tyle, że nie możesz w niej dłużej trzymać palca to jest to dobra temperatura.

Na początek należy zmieszać suche drożdże z ciepłą wodą, i odstawić na 5 minut. W misce zmieszać mąkę, sól oraz oliwę z oliwek. Następnie do miski wlać rozpuszczone w wodzie drożdże. Całość mieszać ręką lub mikserem na małej prędkości przez około minutę, aż wszystko się ze sobą połączy. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę i ugniatać przez 10-12 minut. Jeśli ciasto będzie kleiło się do rąk, podsypać trochę mąką.

Następnie przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i pozostawić pod przykryciem (ściereczka lub ręcznik bawełniany) na około godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość). Następnie podzielić ciasto na dwie równe kule. Jeśli chcemy zrobić tylko jedną pizzę, pozostałą cześć ciasta można włożyć do lodówki ( w misce przykrytej folią spożywczą, aby nie wyschło) i przechowywać do 2 dni.

Ciasto delikatnie rozwałkować (podsypując lekko mąką podczas wałkowania) na odpowiednią  grubość ( ja lubię cienkie ciasto).

Blachę do pieczenia pizzy ( ja zawsze piekę pizzę na blachach z piekarnika) wysmarować oliwą z oliwek i ułożyć na niej ciasto.

Sos: Pomidory sparzyć i obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, selera także drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę, seler i smażyć przez około 3 minuty. Po tym czasie wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć tylko chwilę, żeby nie stał się gorzki. Następnie na patelnię dodać pomidory i dusić na średnim ogniu całość tak długo, aż woda z pomidorów odparuje, a całość zgęstnieje. Za pomocą blendera zmiksować sos na gładką masę, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką, bazylią i oregano.

Całość: Tak przygotowanym sosem posmarować pizzę. Jeśli robimy tylko jedną pizzę pozostały sos włożyć do lodówki.

Pomidory, mozzarellę, oliwki i kiełbasę chorizo pokroić w plastry ( chorizo należy pokroić w dość cienki plasterki). Na posmarowanym sosem cieście ułożyć plastry mozzarelli, następnie kiełbasę chorizo, oliwki, a na sam wierzch plastry pomidora.

Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Wstawić pizzę i piec przez 12-15 minut ( pizza będzie dobrze upieczona, jeśli krawędzie ciasta będą miały złoty kolor, a ser będzie roztopiony).

DSC_2400 DSC_2408 DSC_2420

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *