Polędwica po seczuańsku

DSC_2197

Kuchnia chińska wykorzystuje najróżniejsze rodzaje mięs. Krążą legendy o dziwnych gatunkach zwierząt wrzucanych na patelnię. Tymczasem w domowych warunkach najczęściej do dań azjatyckich używamy kurczaka lub wieprzowiny. A jak wieprzowina to oczywiście to co z niej najlepsze – polędwiczki. Mają to do siebie, że potrzebują tylko chwili obecności na patelni, żeby osiągnąć idealną miękkość. Dzięki temu warzywa zachowują chrupkość, którą tak lubimy w chińskich daniach. Jeśli nie przepadamy za wieprzowiną możemy ją z powodzeniem zastąpić mięsem z kurczaka – całość będzie równie smaczna.

Składniki:

40 dag polędwicy wieprzowej
2 papryki
cebula
pędy bambusa ze słoika
1/2 puszki ananasa
olej
sól, pieprz
ostra papryka
przecier pomidorowy
śmietana

Marynata:

olej, roztarty ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
po 1 łyżeczce curry, papryki, kolendry

Wykonanie:

Mięso oczyścić, pokroić w paseczki. Z podanym składników przygotować marynatę. Zanurzyć w niej kawałki mięsa i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso ( około 3-4 minuty). Na drugiej patelni na oleju zeszklić posiekaną cebule i pokrojoną w paski paprykę. Po chwili smażenia dodać osączone pędy bambusa. Wszystko razem poddusić przez około 5 minut. Na koniec dodać małe kawałeczki ananasa.

Gorącą mieszankę warzywno-owowcową dodać do mięsa i wymieszać. Całość dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut. Następnie doprawić całość solą, pieprzem i ostrą papryką. Do dania na patelni dodać przecier pomidorowy ( około 4 łyżeczki) rozrobiony z odrobiną śmietany. Wszystko wymieszać. Jeśli to konieczne danie można ponownie doprawić. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Ja polecam ryż dziki & parabolid.

DSC_2222

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *