Rösti z cukinii

DSC_8356

Rösti to tradycyjne szwajcarskie placki ziemniaczane z dodatkiem cebuli i sera. Zainspirowana pomysłem Eksperymentu sobotniego na rösti ziemniaczane stworzyłam wczoraj swoją wersję tego pysznego dania. Zamiast ziemniaków do placków użyłam cukinii. Placuszki wyszły puszyste i aromatyczne. Idealnie pasują jako dodatek do dań mięsnych.

Składniki:

1 średnia cukinia
1 łyżka suszonego oregano
trochę świeżej pietruszki
1/2 cebuli
1 jajko
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
szczypta pieprzy Cayenne
sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

Cukinię obrać ze skórki i  zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę zetrzeć na małych oczkach. Dodać jajko, mąkę, oregano, posiekaną natkę pietruszki, pieprz Cayenne oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na rozgrzanej patelni smażyć nie duże placki, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu placki odsądzać z tłuszczu na ręczniczku papierowym.

DSC_8375

DSC_8356

DSC_8402

6 przemyśleń nt. „Rösti z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *