Sałatka jarzynowa

DSC_9387

Dziś coś prostego, szybkiego i znanego-sałatka jarzynowa. Przepisów na sałatkę jarzynową jest pewnie tyle ile kucharzy. Dzisiejszy przepis dedykuję wszystkim, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, być może się przyda.

Składniki, 8 osób:

3 duże marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
7 średnich ziemniaków
1 puszka zielonego groszku
7 kiszonych ogórków
4 jajka ugotowane na twardo
4 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy delikatesowej
sól i pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wystudzić. Marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki. Przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości ( ja gotuję około 25 min), następnie warzywa wystudzić.

Marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki pokroić w drobną kostkę i wrzucić do dużej miski. Ogórki oraz jajka również pokroić w drobną kostkę, dodać do pozostałych warzyw.

Całość doprawić do smaku majonezem (osobiście polecam majonez Kielecki, ma wyraźniejszy smak) musztardą, solą i pieprzem.  Przypraw oraz majonezu i musztardy można dodać według własnego smaku.

DSC_9382

DSC_9374

4 przemyślenia nt. „Sałatka jarzynowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *