Sałatka szopska

DSC_8088

Sałatka szopska to narodowa sałatka bułgarska, mocno inspirowana sałatką grecką. Sałatka szopska bazuje na serze szopskim lub feta. Jest przyrządzana z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera oraz oleju roślinnego lub oliwy. Sałatka szopska jest bardzo popularna w Bułgarii, gdzie stanowi klasyczny przykład przystawki, często spożywanej wraz z rakiją. Popularna jest także w niektórych regionach Serbii, Macedonii i w Czarnogórze. Nazwa sałatki, szopska, wywodzi się z tradycyjnej nazwy Szopi, którą określa się mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów.

Sałatkę szopską przygotowałam jako dodatek do czewapcziczi na finał konkursu „Mistrz Wołowiny QMP”. Jednak przed konkursem wypróbowałam ją w domu używając do sosu oleju słonecznikowego firmy Zielony Nurt, z którą niedawno podjęłam współpracę. ZIELONY NURT jest rodzinną, prężnie rozwijającą się firmą w sektorze zdrowej żywności. Zajmują się w głównej mierze tłoczeniem oleju na zimno z roślin oleistych i zielarskich. Olej słonecznikowy jest olejem o niskiej temperaturze spalania zatem nie jest zalecany do smażenia, ponieważ nie należy go podgrzewać do temperatury 100 stopni. Najlepiej stosować go na zimno jako dodatek do surówek , oraz potraw duszonych. Idąc za radą producenta wykorzystałam olej do sałatki. Olej sprawdził się w 100 %, jest bardzo delikatny w smaku i wyczuwalna jest w nim nuta słonecznika. Zaletą oleju Zielony Nurt jest także opakowanie: szklana, ciemna butelka pozwala zachować na dłużej cenne wartości oleju. Oleje Zielony nurt polecam szczególnie osobom dbającym o zdrowy tryb życia.

Składniki, 4 porcje :

2 zielone ogórki
3 duże pomidory
1 zielona papryka
3 cebule dymki
1/2 pęczka natki pietruszki
100 g sera feta

Sos:

5 łyżek oleju słonecznikowego np. Zielony Nurt
2 łyżki octu winnego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka oregano
kilka gałązek świeżego tymianku
sól, pieprz

Wykonanie:

Sos: W wysokim naczyniu połączyć olej słonecznikowy, ocet winny, ocet balsamiczny, oregano, drobno posiekany tymianek oraz sól i pieprz. Wszytko dokładnie wymieszać , aż sos uzyska konsystencję emulsji.

Sałata: Warzywa umyć, ogórki obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Pomidory także pokroić w dość dużą kostkę. Tak samo postąpić z papryką. Warzywa wrzucić do miski i zalać wcześniej przygotowanym sosem. Na dużym talerzu lub półmisku rozłożyć  warzywa, następnie posypać je pokrojoną w talarki lub piórka dymką oraz drobno siekaną natką pietruszki. Na sam wierz sałatki zetrzeć ser feta ma tarce  o grubych oczkach.

DSC_8106

DSC_8078

DSC_8140

DSC_8144

Drodzy czytelnicy, w sklepie Zielony Nurt znajdziecie oprócz oleju wiele zdrowych produktów, zatem zapraszam do odwiedzin i zapoznania się z ofertą sklepu. Jeśli będziecie mieli ochotę cokolwiek zakupić to zapraszam do użycia kodu dzięki któremu zapłacicie mniej za zakupy. Podczas dokonywanie zakupów wystarczy podać kod z banerka poniżej:

BANER_Zielony_Nurt

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *