Schab ze śliwką na puree z selera i mango oraz winnymi buraczkami

DSC_3392Dziś mam dla Was ostatni wpis przed Świętami. Pomysł na bożonarodzeniowy obiad. Proponuję klasyczny schab ze śliwką, a do tego puree z selera i mango oraz glazurowane buraczki z octem winnym i goździkami. Przepis na puree oraz buraczki pochodzi z świątecznego gotowania z marką Russell Hobbs, w którym niedawno uczestniczyłam. Przy okazji chciałam złożyć Wam najserdeczniejsze świąteczne życzenia. Życzę Wam dużo zdrowia, bo ono jest najważniejsze, radości oraz samych pyszności na świątecznych stołach. Mam nadzieję, że kilka najbliższych dni spędzicie w piękny sposób, z Waszymi bliskimi, we wspaniałej atmosferze.

Składniki, 6 porcji:

Schab:

1,20 schabu bez kości
25 dag suszonych śliwek/bez pestek/
2 łyżki masła
1 łyżka oleju rzepakowego
1/4 szklanki miodu
1 szklanka bulionu (może być z kostki)
3 łyżki majeranku
2 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka oregano
sól, pieprz

Puree:

1 kilogram selera
1 sztuka mango
400 ml bulionu
200 g cebuli
1/4 szklanki śmietanki 36 %
2 łyżki masła
sól, pieprz

Buraczki:

800 g buraków
1/3 szklanki octu winnego
3 łyżeczki cukru
2 łyżki miodu
5 goździków
200 ml śmietany 36%

Wykonanie:

Schab: Mięso opłukać, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, słodką papryką i oregano. Wstawić na godzinę do lodówki. Następnie w mięsie zrobić na środku duży otwór (naciąć nożem) i napełnić śliwkami. Na patelni rozgrzać olej i masło. Obsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor, następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego i podlać bulionem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez 80 minut. W połowie pieczenia polać wierzch miodem. Po upieczeniu wyjąć mięso z piekarnika i przed pokrojeniem dać mu odpocząć około 10 minut.

Puree: Seler oraz cebulę pokroić w drobną kostkę lub rozdrobnić w malakserze. Warzywa włożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości (około 15-20 minut). Mango obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać mango do ugotowanych warzyw i zmiksować na puree ( najlepiej robi się to ręcznym blenderem). Do warzywnego musu dodać śmietanę oraz masło. Całość delikatnie cały czas podgrzewać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Buraczki: Wyszorowane buraki ze skórką zawinąć w kawałki folii aluminiowej, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 1,5 godziny. Upieczone buraki odwinać z foli i ostudzić. Następnie buraczki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na suchą patelnię wsypać cukier i karmelizować (rozpuścić), następnie na patelnię dodać buraczki, miód, goździki i ocet. Prażyć na wolnym ogniu, tak długo, aż ocet odparuje (odda winny smak burakom). Następnie zdjać buraczki z ognia i dodać do nich śmietanę.

DSC_3418 DSC_3394

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *