Sezon na dynię

Sezon dyniowy w pełni więc zamieszczam różnorakie przepisy na wykorzystanie tego fantastycznego warzywa. Dynia zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych takich jak potas, wapń, magnez, żelazo, prowitamina A, witamina E i witaminy z grupy B – Dostarcza sporych ilości witaminy C i PP. Jest dobrym źródłem błonnika i pektyn. Dynię należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, zachowuje wtedy swoją wartość odżywczą. Zimowe odmiany dyni można przechowywać w chłodnym miejscu (10 – 12 ℃) do 6 miesięcy. Po pokrojeniu niewykorzystaną część można przechować 2 – 3 dni w lodówce. Obraną i pokrojoną dynię można też zamrozić.

DSC_1531 Jesienne muffinki z dynią
DSC_4414  Korzenne kostki z dynią i suszonymi śliwkami
DSC_2598  Korzenne muffiny z dynią i żurawiną
DSC_2628  Mini serniczki z dynią
DSC_1826 Mini tarty z dynią i fetą
DSC_9811  Muffiny dyniowo – orzechowe
DSC_1612 Tartelki z dynią i fetą
DSC_1447 Zupa krem z dynią i imbirem