Sos tzatziki

DSC_1414

Tzatziki w swoim ojczystym kraju jakim jest Grecja podawane są jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub są podawane oddzielnie jako dip. Ja sos tzatziki najczęściej podaję do pieczonych ziemniaków lub chipsów z cukinii. Polecam wielbicielom czosnku.

Składniki:

1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego
1/2 małego opakowania jogurtu greckiego
1 średni ogórek
2 ząbki czosnku
świeży koperek
sól
pieprz

Wykonanie:

Umyć i obrać ogórka ze skórki , następnie zetrzeć go na tarce o grubych oczkach. Do ogórka dodać szczyptę soli i odstawić na kilka minut. Koperek umyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do miseczki włożyć odsączone z soku ogórki, jogurt naturalny i jogurt grecki, koperek, czosnek oraz przyprawy. Całość wymieszać energicznymi ruchami.

DSC_1414

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *