Spring rolls warzywne

smaker

Przepis na warzywne spring rollsy znalazłam na opakowaniu ryżu dziki & paraboiled firmy Kupiec i postanowiłam go wypróbować. Robiłam już wcześniej sajgonki więc przepis wydał mi się bardzo prosty. Spring rollsy, czyli warzywne sajgonki znakomicie smakują z sosem słodko- pikantnym.

Składniki:

1 torebka ryżu dziki & parboiled (100 g)
8 płatków papieru ryżowego
2 pory
3 marchewki
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
2 łyżki sosu sojowego
mielony imbir,
sól, pieprz

Wykonanie:

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Por pokroić w plasterki, marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnku i smażyć przez około 5 minut na rozgrzanej oliwie. Dodać ugotowany ryż, sos sojowy, przyprawy i całość wymieszać. Płatki papieru ryżowego zanurzyć w wodzie i wyłożyć na suchą ściereczkę. Masę ryżowo-warzywną kłaść łyżką na środek płatka ryżowego, uformować równy wałeczek, zagiąć brzegi do środka, następnie papier zrolować, uważając, aby dokładnie skleić brzegi. Gotowe spring rollsy smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Można podawać z sosem słodko-kwaśnym.

DSC_2338

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *