Stek wołowy z karmelizowaną cebulą

DSC_9110

Po wzięciu udziału w konkursie na „Mistrza Wołowiny QMP” postanowiłam szerzej wykorzystać ten rodzaj mięsa w mojej kuchni. Do tej pory wołowina dość rzadko gościła na moim stole, a jeśli już gościła to raczej w postaci mielonej. W ostatni weekend przygotowałam na obiad stek wołowy z karmelizowaną cebulką z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Przepis na to danie pochodzi ze strony www.kochamwolowine.pl. Mój stek jest dość dobrze wysmażony, ponieważ nie przepadam za krwistym mięsem.

Składniki, 4 porcje :

500 g rostbeffu
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka tymianku
sól, pieprz

Cebula:

2 średnie cebule
100 ml czerwonego wina
4 łyżki cukru
1 łyżka oleju
sól, pieprz

Ziemniaki:

4-5 dużych ziemniaków ( lub większa ilość małych)
oliwa z oliwek
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
suszony tymianek
suszony rozmaryn
sproszkowana słodka papryka
sproszkowana ostra papryka

Wykonanie:

Mięso Mięso pokroić na steki o grubości 3 cm, posypać solą, pieprzem oraz tymiankiem. Zamarynować na 15 minut w oliwie i sosie Worcestershire. Smażyć na patelni zwykłej lub grillowej około 6-7 minut z każdej strony jeśli chcemy uzyskać wysmażenie medium ( w środku lekko krwisty) albo 10-12 minut z każdej strony jeśli chcemy stek dobrze wysmażony. Po usmażeniu stek odstawić na 5 minut aby mięso odpoczęło. Przed podaniem pokroić ostrym nożem na plastry.

Cebula: Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oliwie. Dodać cukier, sól, ocet balsamiczny, czerwone wino i gotować do momentu otrzymania konsystencji konfitury.

Ziemniaki: Ziemniaki obrać, większe pokroić na kawałki. Włożyć do garnka z osoloną, zimną wodą. Gotować do momentu aż woda zawrze, następnie odcedzić ziemniaki. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek, ułożyć w nim ziemniaki skropić oliwą, doprawić solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i paprykami. Dokładnie obtoczyć ziemniaki w przyprawach ( ja zrobiłam to za pomocą łyżki). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 minut.

DSC_9117

DSC_9106

DSC_9100

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *