Tabbouleh z wędzonym łososiem

DSC_6152

Tabbouleh (wymowa: „tabule”) to odmiana warzywnej sałatki z pomidorów i kuskusu z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Smak i aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest miętą, cytryną i natką pietruszki, ewentualnie także orzeszkami piniowymi. Zamiast kuskus można użyć tej samej ilości ziarna bulgur. Potrawa ta jest elementem kuchni arabskiej, nazywana bywa też „sałatką libańską”. Dziś przedstawię Wam moją wariację na temat sałatki tabbouleh. Dodałam do niej roszponkę oraz wędzonego łososia.

Składniki:

300 g kaszy kuskus
2 duże ogórki
200 g wędzonego łososia
3 garści sałaty roszponki
1 ząbek czosnku
2 dymki
garść pietruszki
garść listków mięty
sok i skórka z 1 cytryny
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Wykonanie:

Wsypać kaszę kuskus do głębokiej miski, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem odrobiny pieprzu i łyżeczką oliwy. Odczekać około 5 minut, aż kasza spęcznieje, wymieszać ją widelcem. Pozostawić do wystygnięcia.

Ogórki obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż na połówki i wydrążyć z nich nasiona ( ja robię to łyżeczką) i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski. Dymkę umyć i pokroić w krążki, łososia pokroić w kostkę. Wrzucić do miski. Roszponkę umyć i lekko pokroić. Dodać do warzyw. Do pokrojonych warzyw dodać kasze kuskus i delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Miętę i pietruszkę posiekać i dodać do sałatki.

Oliwę z oliwek wymieszać energicznie z sokiem z cytryny. Sosem polać sałatkę, dodać otartą skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się wzajemnie połączą.

DSC_6168

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *