Tagiatelle Molto Bene

DSC_3529Molto Bene to delikatne wstążki makaronu tagliatelle w sosie czosnkowo-beszamelowym z szynką, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i rukolą. Makaron ten pierwszy raz jadłam w restauracji Pizza Hut i tak mi zasmakował, że postanowiłam w domu odtworzyć jego smak. Domowa wersja tego dania jest o niebo lepsza niż ta z znanej sieciowi. Poza tym w moim ostatnim Molto Bene zjedzonym w Pizza Hut brakowało rukoli i oliwek. Molto bene to pyszne i szybkie danie, które zachwyci twoich gości, a ty nie stracisz dużo czasu na gotowanie.

Składniki, 2 porcje:

Makaron:

1/2 opakowania makaronu tagliatelle
25 dag szynki
50 g rukoli
10 pomidorków cherry
15 sztuk czarnych oliwek
1 łyżka masła do smażenia

Sos Alfredo:

1 łyżka masła
1 opakowania śmietany kremówki 200  ml
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
starty parmezan ok. 4 łyżek

 Wykonanie:

Makaron:  Szynkę pokroić w cienkie paski i  podsmażyć na maśle. Rukolę umyć i osuszyć. Pomidorki cherry również umyć i przekroić na połówki. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w plasterki. Do podsmażonej szynki dodać pomidorki, oliwki oraz rukolę i zdjąć patelnię z ognia.

 W między czasie ugotować makaron tagliatelle wg przepisu na opakowaniu.

Sos Alfredo: W rondlu rozpuścić masło i przesmażyć na nim chwilę czosnek przeciśnięty przez praskę (tak aby się nie zrumienił). Następnie dodać śmietankę i parmezan. Podgrzewać ( nie gotować) przez około 5 minut często mieszając aby sos zgęstniał. Przyprawić solą i pieprzem.

Ugotowany makaron odcedzić ( nie przelewać wodą) i dodać na patelnię. Lekko wymieszać wszystkie składniki. Całość zalać sosem. Przyprawić jeszcze trochę solą i pieprzem i od razu podawać. Makaron na talerzu posypać  tartym parmezanem.

 DSC_3530 DSC_3533

8 przemyśleń nt. „Tagiatelle Molto Bene

  1. Pycha! o taki przepis mi właśnie chodziło, ten makaron z pizzy Hut chodził za mną już jakiś czas. Ja zamiast szynki dodałam wędzony boczek i kilka suszonych pomidorów. PRZEPYSZNE!

  2. Ja też miałam okazję jeść go w Pizza Hut. Zjeść zjadłam, smakował mi tak średnio. Ale wiadomo, że taki „domowy” makaron zawsze będzie górował nad kupnym – w końcu możemy go zrobić po swojemu, dodając tyle dodatków ile nam się podoba 😉 Więc z chęcią wypróbuję Twój przepis na molto bene 🙂 Pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *