Tagliatelle z pesto z rukoli

DSC_9452

Od dawna miałam ochotę na domowe pesto z rukoli. Przeglądając inne blogi zawsze robiłam się głodna na widok makronu z ziołowym sosem.  Dziś w końcu zrobiłam je sama i było przepyszne. Delikatne tagliatelle pokryte aromatycznym pesto- świetny pomysł na szybki obiad. Choć na wykwintnej kolacji, z pewnością także zrobi furorę.

Składniki, 4 porcje:

2 szklanki liści rukoli
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
1/2 szklanki tartego parmezanu
1 płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki  oliwy extra virgin
1 paczka makaronu tagliatelle

Wykonanie:

Rukolę, orzechy nerkowca, roztarty czosnek, parmezan oraz sól umieścić w mikserze. Miksować aż do uzyskania konsystencji puree. Następnie stopniowo wlewać oliwę z oliwek, aż powstanie gładka pasta.

Makaron ugotować wg przepisy na opakowaniu, odcedzić i w dużym garnku połączyć z pesto. W razie potrzeby całość doprawić solą i pieprzem.

DSC_9433

DSC_9430

DSC_9458

DSC_9461

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *