Tagliatelle ze szpinakiem

DSC_9890

Uwielbiam makarony i Jamiego Olivera. Oglądałam niemal wszystkie jego programy kulinarne. Jego historia pokazuję, że gdy ma się pasję i wytrwale dąży do celu można wiele osiągnąć. Podziwiam go także za projekt restauracji „Fifteen”, dzięki której młodzież z trudnych środowisk znalazła pracę i sens życia. Dziś mam dla Was przepis na makaron tagliatelle ze szpinakiem i serkiem mascarpone. Jest bardzo prosty i sycący. Przepis pochodzi z książki Jamiego pt. „Moje obiady”.

Składniki,  4 osoby:

500 g makaronu tagliatelle
oliwa
2 łyżeczki masła
3 ząbki czosnku
1/2 świeżo startej gałki muszkatołowej
400 g  świeżego szpinaku, dokładnie wymytego i drobno pokrojonego
sól i pieprz
120 ml kremówki
150 g serka mascarpone
2 garście parmezanu

Wykonanie:

Na patelni skropionej oliwą rozpuścić masło, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołową. Smażyć około 1 minuty. Na patelnię wrzucić szpinak i dusić ok 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem.  W między czasie ugotować makaron.

Do szpinaku dodać śmietanę i serek mascarpone oraz dodać 1 łyżkę wazową wody z gotowania makaronu. Wolno zagotować i ewentualnie jeszcze doprawić. Odcedzić makaron i dodać do sosu. Sos powinien być aksamitny, nie kleisty. Podawać posypane parmezanem.

DSC_9889

DSC_9888

6 przemyśleń nt. „Tagliatelle ze szpinakiem

Odpowiedz na „MariolaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *