Tapenada czyli pasta z oliwek

DSC_0046

Tapenada to pasta, której głównymi składnikami są oliwki, kapary oraz oliwa. Obok nich, w zależności od wersji, w składzie mogą znaleźć się np. czosnek, bakłażan, anchois i różne przyprawy. We Włoszech crostini z pastą z oliwek jest obok bruschetty, carpaccio czy focaccia jedną z najpopularniejszych przekąsek czyli antipasti. Ja tapenadę zazwyczaj podaję na śniadanie. Na świeżych bagietach rozsmarowuję pastę, na niej układam ugotowane jajko, roszponkę, polewam oliwą z oliwek, a na koniec przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.

Składniki:

150 ml – słoiczek czarnych oliwek bez pestek 300 g
2 łyżki oliwy extra vergine
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka kapar
1 filecik anchovies lub  sardynka z oleju
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz

Dodatki:

jajka ugotowane na twardo
bagietka
roszponka
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Pasta: Do pojemnika lub kielicha miksera włożyć odcedzone czarne oliwki, dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kapary i anchovies lub sardynki i wszystko zmiksować na pastę. Jeśli pasta jest sucha można dodać więcej oliwy z oliwek. Doprawić tymiankiem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną soli.

Podanie: Chleb posmarować pastą, położyć plasterki ugotowanego jajek, roszponkę  skropić delikatnie oliwą extra vergine i doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

DSC_0049

DSC_0060

DSC_0045

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *