Tort Czarny Las

DSC_2876

Tort Szwarcwaldzki, zwany także Czarnym Lasem jest jednym z najbardziej znanych niemieckich tortów. Historia powstania tortu sięga lat 1800, kiedy to powstały pierwsze desery z udziałem wiśni, kirschu (alkoholu otrzymywanego z wiśni, produkowanego w rejonach niemieckiego Szwarcwaldu) i bitej śmietany. Ja dziś mam dla Was moją wersje tego tortu – porzeczkowy Czarny Las. Wilgotny, kakaowy biszkopt przełożony konfiturą porzeczkową i bitą śmietaną.

Składniki, forma o średnicy 22 cm:

Biszkopt:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Bita śmietana:

750 ml zimnej śmietany 36 %
1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody

Przełożenie:

100 ml nalewki porzeczkowej np. Soplica lub likieru Cassis
1 słoik ( 340 g) dżemu porzeczkowego niskosłodzonego

Dekoracja: około 50 g gorzkiej czekolady, wiśnie dekoracyjne

 Wykonanie:

Biszkopt: Białka ubić z cukrem. Ubijając dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie wlać olej i dalej chwilę miksować. W misce wymieszać mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenie oraz sodą oczyszczoną. Stopniowo dodawać do masy jajecznej cały czas mieszając. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy do tortów. Piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić, przekroić na trzy blaty.

Bita śmietana: W małym rondelku zagotować 1/4 szklanki wody, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksować z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną.

 Przełożenie: Na paterze ułożyć pierwszy blat tortu, nasączyć go połową porcji nalewki/likieru porzeczkowego, następnie posmarować połową konfitury porzeczkowej i przykryć 1/3 ubitej śmietanki. Położyć drugi blat, nasączyć go resztą alkoholu, posmarować drugą połową dżemu (zostawić 2 łyżki na ostatni blat) i 1/3 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem, posmarować odłożonymi dwiema łyżkami dżemu, pozostałą bitą śmietaną oraz wiórkami z czekolady ( pokroić czekoladę w paski). Udekorować wiśniami dekoracyjnymi. Wstawić do lodówki do czasu podania.

DSC_2874 DSC_2879 DSC_2902 DSC_2911

5 przemyśleń nt. „Tort Czarny Las

  1. Torcik wyszedł pyszny, przepyszny z tym że nastepnym razem biszkopt upieke w tortownicy 28 cm bo w 24 cm wyszedł zbyt wysoki. 🙂 Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *