Tortille ze szpinakiem

DSC_5289

Podczas studiów pracowałam dorywczo w małej włosko- meksykańskiej restauracji. Dziwne połączenie prawda;-) W zasadzie były to dwie restauracje, ale kuchnia była wspólna. Byłam tam zatrudniona jako kelnerka, jednak ze względu na moje zamiłowanie do gotowania często pozwalano mi pomagać w kuchni. Z tamtych czasów pozostało mi w głowie kilka fajnych przepisów. Jednym z nich są właśnie tortille ze szpinakiem. Liściasty szpinak przyprawia się czosnkiem, solą i pieprzem , a następnie zapieka w tortilli razem z żółtym serem.

Składniki, 3 porcje:

3 placki tortilli
450 g mrożonego szpinaku w liściach
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
150 g tartego żółtego sera
1 łyżka oliwy

Sos:

100 g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
sól i pieprz

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić. Odcisnąć nadmiar wody. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić szpinak. Smażyć chwilę, po czym dodać przeciśnięty prze praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.

W wysokim naczyniu zmiksować jogurt naturalny z majonezem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tortille rozłożyć na blacie posmarować po całości sosem czosnkowym. Następnie na połówce tortilli ułożyć szpinak i posypać go żółtym serem. Złożyć tortille na pół i ułożyć na blaszce do pieczenia.

Tortille zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni C z włączoną funkcją grilla. Gdy z wierzchu tortille nabiorą złotego koloru przewrócić je za pomocą łopatki na drugą stronę i zapiekać tak długo, aż druga strona także będzie złota.

DSC_5306

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *