Trendy w smakach 2013

1

Dziś trochę więcej o konkursie Kamis, w którym udało mi się zwyciężyć w jednym z etapów.

Marka KAMIS, we współpracy z macierzystą firmą McCormick, światowym liderem dobrego smaku, który od lat wyszukuje nowe tendencje, ogłosiła po raz pierwszy w Polsce Trendy w smakach 2013. Od 2000 roku Trendy w smakach McCormick typują̨ najmocniejsze kulinarne trendy i smaki.

Te tendencje, czasem silne i już ukształtowane, innym razem dopiero się̨ materializując, będą̨ w przyszłości decydować́ o kulinarnym krajobrazie. Do opracowania raportu firma McCormick powołała grupę̨ ekspertów: szefów kuchni, kucharzy, naukowców, dietetyków, osób śledzących najnowsze trendy, specjalistów od marketingu oraz technologów żywności z całego świata. Praca nad nim to cały rok podroży, zbierania danych, badań i wypracowywania wniosków.

Ich rezultatem jest lista pięciu najsilniejszych trendów kulinarnych i propozycje kombinacji smakowych, w których się̨ te trendy wyrażają̨. Te tendencje będą̨ kształtować́ nasze nawyki żywieniowe w nadchodzącym roku.

Kamis_Trendy_w_smakach_2013

Konkurs, w którym wzięłam udział nosi nazwę „Blog w 5 trendach” i składa się z 5 etapów:

Etap I Koniec Kompromisów
Etap II Autorska Kuchnia
Etap III Kulinarna Harmonia
Etap IV Ukryty Potencjał Składników
Etap V Udomowiona Egzotyk

Zadaniem uczestników jest zgłoszenie do konkursu minimum jednego przepisu inspirowanego Trendami w smakach 2013. W każdym etapie jury wybierze 10 zwycięskich przepisów, które zostaną opublikowane w książce kucharskiej z zebranymi przepisami blogerów. Dodatkowo 15 osób ,czyli po 3 z każdego etapu otrzymają w nagrodę kosze przypraw Kamis. Po zakończeniu wszystkich etapów jury wybierze 5 osób, które otrzymają zastawę obiadową marki Villa Italia. Nagrodą główną po zakończeniu wszystkich 5 etapów konkursu, dla 5 wytypowanych przez jury zwycięzców jest publikacja zgłoszonego przepisu w magazynie „Palce Lizać”.

Smakowisku udało się zwyciężyć w etapie 4 Ukryty potencjał składników. Na konkurs przygotowałam Pasticcio, czyli grecką zapiekankę z mięsa mielonego i ryby. Połączenie dość dziwne, ale pyszne i innowacyjne.

W związku z konkursem otrzymałam od Kamis miłą niespodziankę:

DSC_5882

DSC_5897

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *