Warsztaty szparagowe z Adrianem Feliksem

DSC_1814

W zeszłym miesiącu wzięłam udział w warsztatach prowadzonych przez Adriana Feliksa znanego Wam za pewne z programu TOP Chef. Tematem warsztatów były szparagi, czyli wiosenna dawka witamin i minerałów. Na moim fanpage na FB mogliście już zobaczyć kilka zdjęć z warsztatów. Dziś chciałam pokazać wam trochę więcej zdjęć i opisać jak było.

A więc zacznijmy od początku…..

Warsztaty trwały 5 godzin. Za udział zapłaciłam 120 zł, czyli bardzo przystępnie, biorąc pod uwagę czas trwania. Zatem zachęcam Was do działu w tego typu warsztatach, ponieważ naprawdę warto;-) Ja jestem bardzo zadowolona.

Każdy uczestnik warsztatów dostał książeczkę z przepisami przygotowywanymi na warsztatach. Bardzo fajna inicjatywa, dzięki, której mogę powtórzyć dania w domu, a podczas warsztatów nie musiałam gimnastykować się nad notatkami, tylko mogłam spokojnie zająć się gotowaniem.

Na każdego uczestnika czekało także wcześniej przygotowane samodzielne stanowisko pracy  wyposażone w potrzeby sprzęt oraz produkty.

DSC_1812

Po krótkim przywitaniu Adrian przeprowadził dla nas krótki wykład na temat szparagów oraz pokaz ich obierania, ponieważ od tego zależy sukces dania. Do tej pory moje doświadczenie z białym szparagami zawsze kończyły się stwierdzeniem: ” Nigdy więcej ich nie kupię, bo są łykowate”. Okazało się, że źle je obierałam. Białe szparagi należy obierać dwukrotnie trzymając je delikatnie za główkę. Dzięki warsztatom znów mam ochotę spróbować dań z białymi szparagami – jednak przyjdzie mi na to poczekać do kolejnej wiosny, bo sezon na szparagi już się skończył.

Pierwszym daniem jakie przygotowaliśmy wspólnie była to zupa krem ze szparagów z dodatkiem wędzonego łososia. Przyznam się, że pierwszy raz jadłam krem ze szparagów 😉 Pyszna, lekka i aromatyczna zupka. Mam przepis od Adriana, więc za rok na pewno go wypróbuję samodzielnie i pokażę na blogu.

DSC_1835

Następnie Adrian pokazał nam jak krok po kroku przygotować Risotto ze szparagami, rzodkiewką,  selerem naciowym oraz jabłkiem. Nie jestem mistrzynią risotta dlatego uważnie zapisywałam w pamięci każdą radę. Risotto wyszło przepyszne, kremowe, po prostu powaliło mnie smakiem- jak dla mnie najlepsze danie z warsztatów.

Następnie każdy z nas musiał samodzielnie przygotować risotto według przepisu Mistrza. Przyznam się, że musiałam dwa razy smażyć ryż, ponieważ za pierwszym razem za bardzo podsmażyłam cebulkę. Ważne jest aby cebulkę do risotta tylko lekko zeszklić, aby stała się przezroczysta, ale nie zaczęła się złocić.

Gdy każdy stworzył już własną wariację na temat risotto siedliśmy do stołu, aby wzajemnie spróbować swoich dań. Wszystkie były pyszne 😉 Ale różnorodne dodatki sprawiły, że każdy trochę inaczej smakował.

DSC_1819

DSC_1816DSC_1820

Kolejnym daniem, które przygotowaliśmy były szparagi po flamandzku z jajkiem i młodymi ziemniakami gotowanymi na rosole. Prosta, szybka i fajna potrwa, na letnie upalnie dni.

DSC_1836

Po krótkiej przerwie przystąpiliśmy do przygotowania polędwiczek wieprzowych nadziewanych szparagami z sosem musztardowym, sałatki z grilowanych szparagów i wiosennych warzyw z szampańskim vinegrette oraz szparagów w sosie holenderskim, jajkiem poche oraz wędzonym łososiem.

Fajnym sposobem, który poznałam podczas warsztatów jest moczenie mięsa w solance. Dzięki czemu mięso jest bardziej aromatyczne i soczyste. Muszę koniecznie niedługo wypróbować to w domu. Adrian pokazał nam jak zrobić perfekcyjny sos holenderski oraz jajko posche, czyli gotowanie jajka na talerzyku w zakwaszonym wrzątku. Fajny sposób, który widziałam po raz pierwszy 😉

DSC_1842

DSC_1840

DSC_1843

DSC_1845

DSC_1846

DSC_1855

DSC_1856

Podczas warsztatów poznałam także innych fascynatów kulinariów, nagadałam się i wymieniłam doświadczenia. Pozdrawiania dla Martyny, która jest ze mną na zdjęciu poniżej.

DSC_1838

Podsumowując jestem bardzo zadowolona z udziału w warsztatach. Dużo się nauczyłam, poznałam ciekawych ludzi i na chwilę oderwałam się do szarej rzeczywistości. Adrian to  bardzo sympatyczna i otwarta osoba posiadająca ogromną wiedza i doświadczenie w dziedzinie gastronomi. Chętnie dzielił się z nami swoimi umiejętnościami i wiedzą. Opowiedział nam także trochę jak to było naprawdę w programie Top Chef – fajnie było posłuchać jak to wszytko wygląda od osoby, która tam była, bo telewizja nigdy nie pokaże wszystkiego.

Adrian organizuje w Sosnowcu i nie tylko cykliczne warsztaty kulinarne. Polecam zajrzeć na jego stronkę i zobaczyć co obecnie jest na tapecie: http://spoonkursy.pl

Polecam, naprawdę warto !!!

Jedno przemyślenie nt. „Warsztaty szparagowe z Adrianem Feliksem

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *