Warzywny bigos z dynią

DSC_4255

Od jesieni stała u mnie na oknie ostatnia dynia. Od jakiegoś czasu zastanawiałam co by tu z niej zrobić. Wybór padł na jednogarnkowe danie, które nazwałam warzywnym bigosem. Miałam ogólny zamysł tego dania, ale w miarę jego przygotowania modyfikowałam swoje pierwotne przemyślenia. Pomimo wątpliwości powstałych w trakcie jego przygotowywania efekt końcowy mnie zadowolił. I co najważniejsze smakował wszystkim domownikom. Bigos podałam z smażonym na maśle makaronem, ponieważ, wszyscy domownicy uwielbiają makaron w każdej postaci. Danie to świetnie smakuje także z świeżym pieczywem.

Składniki:

½ średniej dyni
1 cukinia
1 cebula
1 puszka krojonych pomidorów
½ główki kapusty pekińskiej
1 ząbek czosnku
8 pieczarek
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
olej
sól, pieprz

Wykonanie:

Dynię obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cukinię również obrać ze skórki i pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w talarki. Kapustę pekińską poszatkować. Gdy już przygotujemy warzywa możemy przystąpić do duszenia.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić wpierw cebulkę, smażyć około 2 minuty, dodać pieczarki i smażyć razem do momentu, aż pieczarki się zrumienią. Następnie na patelnię dodać dynię i dusić, aż trochę zmięknie ( w zależności od rodzaju dyni trwa to od 5 do nawet 15 minut. Dynia Hokkaido dusi się bardzo szybko, zaś nasza zwyczajna, polska dynia potrzebuje sporo czasu aby zmięknąć). Po tym czasie na patelnię dodać cukinię. Całość podlać 3 łyżkami wody i dusić dalej przez około 5 minut. Następnie na patelnię dodać przyprawy, czyli przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, imbir, słodką paprykę, przyprawę kuchni meksykańskiej ( np. kamis) oraz suszony tymianek. Całość dusić znów przez około 5 minut ( w razie potrzeby podlać znów odrobiną wody). Po tym czasie na patelnię wrzucić kapustę pekińską. Dusić około 3 minuty. Następnie wrzucić na patelnię pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać, podlać około 1/3 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Mi zajęło to około 15 minut ( w razie potrzeby można podlać odrobiną wody lub białego wytrawnego wina). Na końcu bigos przyprawić solą i pieprzem.

DSC_4248

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *