Wigilijny sos pieczarkowy

DSC_9546

Do Wigilii pozostało jeszcze 12 dni. Zatem jest jeszcze trochę czasu, aby pomyśleć nad wigilijnym i świątecznym menu. Ja w tym roku wybieram się na Wigilie do Mamy, zatem nie będę miała okazji wykazać się kulinarnie. Będę za to pomagać, bo to Mama będzie grała pierwsze skrzypce w kuchni. Od kiedy pamiętam na naszym wigilijnym stole zawsze gościł sos pieczarkowy, który mam zamiar Wam dziś pokazać. Zapraszam do lektury.

Składniki:

500 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
300 ml śmietany 18 %
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Wykonanie:

Pieczarki umyć ( obrać) – jak kto woli i jaką stosuje metodę. Pokroić je w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Po około 2 minutach dodać drugą łyżkę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę, aby czosnek się nie przyrumienił. Na patelnię dodać pieczarki, zwiększyć ogień, tak aby pieczarki się smażyły, nabrały złotego koloru i nie puściły soków ( często mieszać). Smażyć około 2-4 minuty. Po tym czasie na patelnię dodać śmietanę, sól oraz pieprz. Całość gotować około 2 minuty. Następnie dodać natkę pietruszki i tymianek. Ewentualnie ponownie doprawić solą i pieprzem.

DSC_9558

DSC_9552

DSC_9550

DSC_9569

4 przemyślenia nt. „Wigilijny sos pieczarkowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *