Włoskie smaki

Cały świat podziwia bogactwo włoskiej kuchni, a przede wszystkim różnorodne potrawy z makaronów, pizzę i risotto, nie mówiąc już o wspaniałych deserach. Ja podpisuję się pod tym stwierdzeniem w stu procentach. Jestem zakochana w włoskiej kuchni, pomimo że jeszcze nie miałam okazji być we Włoszech. Ale mam nadzieję, ze to tylko kwestia czasu i za jakiś czas będę mogła ocenić czy moje włoskie dania smakują podobnie jak te przygotowywane w ich ojczystym kraju. Powszechnie uważa się , że kuchnia włoska wyróżnia się wyszukanymi, świeżymi składnikami. Kuchnia włoska właściwie składa się z potraw pochodzących z różnych regionów, z którymi Włosi są bardzo silnie związani.

DSC_1356  Grillowane polędwiczki z ciepłym winegretem
DSC_8270  Focaccia
DSC_2401 Jesienna zupa z ciecierzycy
DSC_2121 Krem z pomidorów
DSC_1759 Minestrone
DSC_2642 Minestrone z kurczakiem i pesto
DSC_2989 Minestrone z białą kapustą
DSC_6095 Mini tarty ze szpinakiem i serem feta
DSC_7693 Mini tarty z cukinią, porem i fetą
DSC_2580  Orzotto Nigelli
DSC_1849 Pierś z kurczaka z karczochami
DSC_2945 Prowansalska zupa z kurczęciem
DSC_4547  Risotto ze szparagami i parmezanem
DSC_2338  Risotto ze szparagami i selerem naciowym
DSC_6301 Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami
DSC_6385 Zapiekane ciabatty z mozzarellą i pomidorami
DSC_1776 Ziemniaki z pesto