Wołowe curry z burakami (Chukandar Gosht)

DSC_4198

Chukandar Gosht to pakistański gulasz wołowy z buraczkami i dużą ilością orientalnych przypraw. Curry ma głęboki fioletowy odcień, jest aromatyzowane pachnący cynamon, kminkiem i kolendrą. To pożywne danie stanowi esencję pakistańskiej kuchni, w której przenikają się przeróżne smaki i przyprawy. Danie jest bogate w żelazo i kwas foliowy. Przepis pochodzi z pierwszego wydania polskiej edycji magazynu Good Food.

Składniki, 3 porcje:

3-4 łyżki oleju słonecznikowego
3 ziarna zielonego kardamonu
2,5 cm kawałek kory cynamonu
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
2 czerwone cebule
1 łyżeczka startego czosnku
1 łyżeczka startego imbiuru
2 pomidory
½ do 1 łyżeczki czerwonego chyli w proszku
450 g wołowiny
350 g surowych buraczków

Wykonanie:

Na średnim ogniu podgrzać olej w dużym teflonowym woku ( głębokiej patelni) z pokrywką. Dodać kardamon, cynamon, kmin rzymski i nasiona kolendry. Gdy przyprawy zaczną skwierczeć dodać pokrojoną w plasterki cebulę. Smażyć ciągle mieszając, aż nabiorą złoto-brązowej barwy.

Na patelnię dodać czosnek i imbir, następnie całość smażyć przez 1 minutę, aż przestaną wydzielać surowy zapach. Jeśli czosnek i cebula przywierają do woka wlać do niego trochę wody. Pomidory pokroić w dużą kostkę, wrzucić do woka i przesmażyć przez 1-2 minuty, aż zmiękną.

Całość doprawić po 1 łyżeczce solą i  1/2 lub 1 łyżeczką czerwonego chili ( ja dodałam 1/2 łyżeczki i nie było czuć wcale pikantności), a następnie dodać pokrojoną w kostkę wołowinę. Zwiększyć ogień i smażyć ciągle mieszając, aż mięso zasklepi się z każdej strony. Zakryć wok przykrywką, pozostawiając małą szczelinę i zostawić na niewielkim ogniu na około 10 minut.

W tym czasie obrać buraczki i zetrzeć je na tarce o średnich oczkach. Zwiększyć ogień i dodać starte buraczki. Smażyć ciągle mieszając przez około 4 minuty, potem zakryć wok przykrywką, zmniejszyć ogień i zostawić na ogniu przez około 1 godzinę i 15 minut. Mieszać od czasu do czasu, jeśli curry będzie za suche dolać nieco wody.

Gotowe danie powinno mieć konsystencję gęstego, mazistego curry z delikatnymi kawałkami wołowiny oraz miękkimi buraczkami. Danie przybrać świeżą kolendrą, skropić limonką i podawać z ryżem Basmati.

DSC_4197 DSC_4199 DSC_4200

2 przemyślenia nt. „Wołowe curry z burakami (Chukandar Gosht)

  1. Wolowina to bardzo dobre mięso, trzeba jednak wiedziec jak je przyrządzić. Buraki to bardzo dobry pomysł 🙂 Ja lubię buraki i bardzo czesto sa w moim domu dodatkiem do mięsa. Są smaczne i zdrowe, jedynie ich gotowanie jest dla niektórych problemem, bo trwa to przecież dośc długo. No ale dla takiego smaku to z pewnością warto 🙂

  2. Cześć 🙂 Śledzę Twojego bloga już od dluzszego czasu i szczerze muszę przyznac, ze naprawdę swietnie piszesz 🙂 Dzięki za to, że chce Ci się prowadzic tego bloga 🙂 Znalazłem tu wiele pomysłów, inspiracji 🙂 Będę zaglądał do Ciebie częściej, tak jak i częściej będę starał się być aktywny w komentarzach 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *