Zastosowanie i właściwości spiruliny

0
206

Zainteresowanie tzw. superfoods sięga obecnie zenitu – wiele osób szuka sposobów na to, aby wesprzeć pracę organizmu jak najmniejszym kosztem. Słysząc wzmianki o suplementach diety i pokarmach, które są pełne skoncentrowanych dobroczynnych substancji, postanawiamy dać im szansę. Na www.osrodek-wiedzy.eu opisano wiele z nich, które dostarczą organizmowi mnóstwo ważnych substancji.  Ważną pozycję wśród tego typu żywności zajmują na przykład algi. 

Źródło białka i naturalny detoks

Spirulina to mikroorganizm z grupy alg. Z biologicznego punktu widzenia jest bakterią, jednak nie ma nic wspólnego z chorobotwórczymi drobnoustrojami – wręcz przeciwnie, jej spożywanie od wieków jest sposobem na wzmocnienie organizmu. Dzięki zawartości wysoce przyswajalnych mikroelementów, takich jak żelazo, cynk czy witaminy z grupy B, pomaga uzupełnić niedobory odpowiedzialne za osłabienie lub anemię. 60-70% masy spiruliny stanowi białko, dzięki czemu jest doskonałym dodatkiem do diety wegetariańskiej – niektórzy nazywają ją zielonym mięsem. Poza tym, niebieski barwnik w niej zawarty – fikocyjanina – działa przeciwzapalnie i pomaga zwalczać drobne infekcje. Osoby palące lub pijące dużo alkoholu mogą wspomagać przy jej pomocy oczyszczanie organizmu z toksyn. Takie działanie przekłada się także na łagodzenie trądziku. 

Spirulina ceniona jest za swoje właściwości przeciwnowotworowe, które zapewniają jej przeciwutleniacze, takie jak np. beta-karoten czy chlorofil. Trwają badania nad wykorzystaniem algi w zwalczaniu wirusa HIV – substancja przeciwwirusowa w niej zawarta to spirulan wapnia. Fikocyjanina i fenyloalanina to składniki regulujące poziom glukozy we krwi, dlatego warto spożywać spirulinę do posiłku. Do innych jej właściwości należy wzmacnianie odporności oraz wspieranie utrzymania prawidłowego widzenia, a także zdolność do regulacji poziomu cholesterolu, co pozwala zapobiegać chorobom naczyniowym. O jej zastosowaniu można przeczytać na https://osrodek-wiedzy.eu/co-to-jest-spirulina-w-proszku-i-do-czego-sie-ja-stosuje/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here