Zieleniak

W dziale zatytułowanym Zielono mi… zebrane będą przepisy na dania ze świeżych warzyw i owoców. Znajdą się tutaj głównie propozycje ciekawych sałatek z warzyw i owoców, najczęściej w zestawach z sosem winegret, na bazie oliwy, miodu i soku z cytryny. Ponad to przepisy na chłodniki, surówki i inne pyszności. Moim ulubionym sosem do sałatek jest sos winegret. Często dodaję do niego musztardę francuską lub miód. Ten z pozoru skromny sos należy do wielkich wynalazków kuchni francuskiej. Kuchnie świata znają wiele rodzajów sałatek, opartych o różnorodne składniki, głównie warzywne, choć podstawę sałatki mogą stanowić także makarony, ryż, a dodatek sery, mięsa, ryby i owoce morza, grzyby, orzechy i ziarna.

DSC_1957 Mix sałat w sosie winegret z kurczakiem i mango
DSC_4459 Sałatka brokułowa z jajkiem
DSC_5085 Sałatka grecka
DSC_2290 Sałatka karbowa z jajkiem i ogórkiem
DSC_3139 Sałatka makaronowa z fetą
DSC_3266 Sałatka z kalafiorem
DSC_2581 Sałatka z melonem i kurczakiem
DSC_7611 Sałatka z pieczonym oscypkiem
DSC_4301 - Kopia Sałatka z tortellini
DSC_8088  Sałatka szopska
DSC_1414 Sos tzatziki
DSC_2780 Surówka z białej rzodkwi
DSC_6152 Tabbouleh z wędzonym łososiem