Zielone szparagi z sadzonym jajkiem i kremowym purre z ziemniaków

DSC_5749

Sezon na szparagi trwa zazwyczaj do 24 czerwca, więc mamy jeszcze chwilę, żeby przyrządzić z nich coś fajnego. Poza tym, że szparagi pięknie prezentuje się na talerzu, są także bardzo zdrowe: lekkostrawne, niskokaloryczne, bogate w cynk, wapń, witaminę C i kwas foliowy w połączeniu z innymi produktami są idealnym uzupełnieniem zdrowej diety. Szparagi uważane są również za silny afrodyzjak. Ostatnio na śniadanie często przygotowywałam gotowane szparagi z masełkiem i sadzonym jajkiem. W wersji obiadowej dodałam do szparagów ziemniaczane purre z dodatkiem ziół: tymianku, czosnku i liści laurowych. Całość wyszła pyszna i sycąca.

Składniki, 2 porcje:

pęczek zielonych szparagów
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki masła, 2 jajka
natka pietruszki

Purre:

0,5 kg mącznych ziemniaków
sól i pieprz
obrany ząbek czosnku
2 liście laurowe
1 łyżeczka suszonego tymianku
0,5 szklanki mleka
100 g zimnego masła

Wykonanie:

Ziemniaki umyć, obrać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Wodę posolić. Zagotować i trzymać na wolnym ogniu do miękkości, przez ok. pół godziny. W między czasie w rondelku podgrzać mleko, wrzucić do niego obrany i przekrojony na pół czosnek, liście laurowe i tymianek. Całość zagotować, zdjąć z ognia, zakryć rondelek pokrywką i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wyjąć przyprawy z rondelka i wyrzucić.

Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc tłuczkiem na purre. Do gorącego purre dodawać po kawałku zimnego masła i energicznie wmieszać je do masy. Zagotować mleko i wmieszać stopniowo do purre, aż do zupełnego wchłonięcia. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Zielone szparagi umyć, odciąć białe i twarde końce, obrać 2/3 długości od końca łodygi. Gotować przez 10 minut na parze lub w garnku w małej ilości wody ( ja używam do tego metalowego cedzak, który stawiam na garnek z gotującą wodą).

W rondelku stopić masło. Szparagi odcedzić, wyłożyć na talerz, następnie polać je roztopionym masłem, doprawić solą, pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim dwa sadzone jajka. Każde jajko z jednej strony przyprawić solą i pieprzem. Usmażone jajko wyłożyć na szparagi. Obok ułożyć purre z ziemniaków.

DSC_5728

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *