Zielony koktajl- szpinak, rukola, banan i borówki

DSC_8004

Zielone koktajle ze względu na swoje zalety przebojem zdobywają świat zdrowego żywienia! Zielone koktajle składają się wyłącznie z surowych składników, przez co wzrasta ich wartość odżywcza. Wysoka temperatura podczas procesu gotowania zabija wiele cennych substancji występujących w pożywieniu. Zielone koktajle zawierają witaminy, przeciwutleniacze, substancje przeciwzapalne, błonnik, wodę. Różnorodność składników, które można wykorzystać do przygotowania zielonych koktajli jest ogromna. Istnieje tyle możliwości łączenia zielonolistnych warzyw z owocami, że możecie pić inny koktajl każdego dnia. Ja dziś połączyłam dla Was szpinak, rukole, banana, borówki z odrobiną mleka migdałowego i syropu klonowego.

Składniki, 1 duża porcja:

2 duże garście szpinaku baby
2 garście rukoli
2 garście borówek
1 banan
3/4 szklanki mleka migdałowego
1 płaska łyżka syropu klonowego

Wykonanie:

Szpinak i rukolę opłukać, włożyć do kielicha blendera, dodać obranego banana, borówki oraz mleko migdałowe. Wszystko miksować na największych obrotach przez minimum minutę, aż otrzymamy gładką i jedwabistą konsystencję.

Następnie sprawdzić smak koktajlu, jeśli Wam odpowiada możecie pominąć syrop klonowy. Ja lubię jego smak dlatego po pierwszym zmiksowaniu dodaję łyżkę syropu i miksuję ponownie przez chwilę.

DSC_7999 DSC_8000 DSC_8006

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *