Ziemniaki z pesto

DSC_1776

Pesto – sos z bazylii, oliwy z oliwek, orzeszków pinii i parmezanu. Używany głównie jako dodatek do makaronów równie dobrze smakuje z ziemniakami. Najlepsze jest oczywiście własnoręcznie przygotowane pesto – jest najbardziej aromatyczne. Ale jeśli nie mamy czasu możemy kupić gotowe w słoiczku. Przetestowałam pesto produkowane przez różne firmy i polecam Pesto alla Genovese produkcji Sacla Italia. Przy otwarciu słoiczka powala niesamowity zapach a, kolor kusi apetyczną zielenią. Smakuje jak pesto przygotowywane tradycyjnym, domowym sposobem.

Składniki:

1 kg małych młodych ziemniaków
70 g świeżej bazylii
2 łyżki orzeszków pinii
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
100 ml oliwy z oliwek
75 g tartego parmezanu

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odlać wodę i trzymać w cieple. W tym czasie bazylię, orzeszki pinii, roztarty czosnek, sól i pieprz umieścić w mikserze. Miksować około 30 sekund na puree. Stopniowo wlewać oliwę z oliwek, aż powstanie gładka pasta. Mieszankę wymieszać z tartym parmezanem. Ziemniaki obrać ze skórek. Przełożyć do większej miski , polać pesto i delikatnie wymieszać. Udekorować świeżą bazylią i natychmiast podawać.

DSC_1781

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *