Zimowa sałatka śledziowa

DSC_3352

Sałatkę śledziową przygotowuje się w moim rodzinnym domu tylko raz w roku, na Wigilię. Dlatego zawsze będzie mi się ona kojarzyła z tym dniem. Sałatkę robi się ze śledzi w zalewie octowej z dodatkiem kwaśnego jabłka, kiszonych ogórków, pora i cebulki. Całość polana jest sosem majonezowo-musztardowym. Sałatka ma bardzo wyrazisty smak. Polecam wielbicielom śledzia.

Składniki:

4 płaty śledzi w zalewie octowej
2 kwaśne jabłka
3 ogórki kwaszone
2 pory
1 cebula
3 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy łagodnej
sól, pieprz

Wykonanie:

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kosteczkę. Por pokroić w talarki. Płaty śledziowe osączyć z zalewy i pokroić w kawałki. Majonez połączyć z musztardą, solą i pieprze. Wszystkie składniki włożyć do miski i zalać sosem majonezowo-musztardowym. Delikatnie wymieszać.

DSC_3361

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wykonaj operację abym wiedziała że nie jesteś robotem *