Nie możesz zapanować nad swoim łakomstwem? Mimowolnie podjadasz słodkości, niezależnie od pory dnia? Sięgnij po cebule, która skutecznie hamuje apetyt na słodycze.
To niepozorne warzywo jakim jest cebula, znienawidzone przez dzieci, od wieków uważane jest za lekarstwo. Kto nie zna smaku syropu z cebuli z dzieciństwa lub nie wygrzebywał błyszczących brązowych fragmentów z porcji pierogów? Zapobiegliwi rodzice jednak mimo wielu protestów przemycają cebulę w posiłkach wiedząc, że jest ona niezastąpionym źródłem witamin i dobroczynnych składników. Cebula poprawia odporność, wzmacnia organizm, a dzięki dużej zawartości chromu eliminuje ochotę na słodkości i reguluje poziom cukru w organizmie. Ciekawym odkryciem jest także związek jaki ma cebula a odchudzanie.
Zjedz cebulę nie czuj głodu
Spore ilości błonnika jakie zawarte są w cebuli pomagają zmniejszyć uczucie głodu w ciągu dnia. Dlatego cebula a odchudzanie ma ze sobą o wiele więcej wspólnego niż myślisz. Jedząc cebulę, spożywamy błonnik i przez dłuższy czas nie czujemy głodu, ani ochoty na inne niezdrowe przekąski. Warto dodać też, że cebula jest niezwykle mało kaloryczna, dlatego nie zwiększa wartości odżywczej posiłku, jednocześnie stając się jego cennym wypełnieniem. Używając cebuli do gotowanych przez nas dań zwiększamy ich objętość, przez co stają się bardziej obfite, jednak nie zjadamy w ten sposób zbędnych kalorii.
Dobroczynne działanie cebuli
Zanim jednak przekonasz się do związku jaki ma cebula a odchudzanie, warto poznać inne dobroczynne możliwości tego niepozornego warzywa. Cebula oprócz zawartości wspomnianego już błonnika, ma całe mnóstwo witaminy C, flawonoidów i tiosulfinatów. Dlatego nie tylko wzmacnia organizm, ale także opóźnia procesy starzenia, które w nim zachodzą. Ponadto cebula obniża ciśnienie krwi, zwalcza stany zapalne organizmu, reguluje poziom cholesterolu, wpływa na zmniejszenie rozwoju niektórych tkanek nowotworowych oraz znacząco wzmacnia gęstość kości i zębów. Być może dlatego znana była już w czasach starożytnych, a Egipcjanie czcili ją jako symbol długiego życia i zdrowia.
Nie tylko cebula
Do rodziny roślin czosnkowatych, oprócz cebuli należy także por, szalotka, szczypiorek oraz właśnie czosnek. Regularnie dodawane do potraw warzywa z tej rodziny wzmacniają organizm. Jeśli jednak chcemy zintensyfikować ich działanie, warto zastosować specjalną dietę na bazie roślin cebulowych.
Cebula a odchudzanie
Rekomendowana jest specjalna dieta cebulowa. W stosunku do innych diet zmniejszających wagę trwa relatywnie krótko, bo zaledwie dwa do trzech tygodni. Już po tak krótkim czasie stosowania zauważyć można znaczący spadek wagi u osób ją stosujących. Odchudzający się tracą na wadze około jednego kilograma tygodniowo, a prócz utraty wagi odczuwalna jest znaczna poprawa ogólnego stanu organizmu oraz jego wzmocnienie. Dieta odchudzająca na bazie warzyw cebulowych jest też banalnie prosta. Wystarczy zmniejszyć spożycie węglowodanów i tłuszczu, a ich miejsce uzupełnić cebulą lub warzywami pokrewnymi. Dodawanie ich do pięciu posiłków dziennie, tak aby dominowały w kompozycji dania wystarczy by zarejestrować spadek wagi. Ważna jednak jest postać cebuli w potrawach. Chcąc schudnąć, musimy jeść cebulę na surowo albo ugotowaną. Nie należy jej smażyć.
ile kalorii ma cebula?
Warzywa cebulowe należą do niezwykle nisko kalorycznych. Sto gram cebuli zawiera jedynie 35 kalorii. Jeszcze mniej, bo zaledwie 29 kalorii jest w szczypiorku. Natomiast por ma ich zaledwie 24. Jedynie czosnek na tle swoich kolegów wypada najmniej obiecująco. W stu gramach warzywa znajduje się około 126 kalorii.
Cebula jakiej nie znacie. Ciekawostki na temat warzywa
Cebula chociaż niewątpliwie jest warzywem bardzo pożytecznym, ma tez kilka trudnych do zaakceptowania minusów. Jednym z nich jest ostrość występująca w niektórych odmianach warzywa. Zna ja każdy, kto choćby raz ronił łzy siekając warzywo. Dzieje się tak poprzez działanie enzymu, zwanego alliinazą, który powoduje powstawanie gazu łzawiącego. Jak temu zapobiec? Wystarczy kilka trików, takich jak na przykład krojenie cebuli pod bieżącą wodą, a jeśli to niemożliwe to przy użyciu mokrego noża. Krojąc, możemy także w ustach trzymać kawałek cytryny, której sok neutralizuje łzy. Można też używać bardzo ostrego noża, który sieka cebulę nie miażdżąc jej włókien, dzięki czemu krojąc płaczemy mniej. W bardziej ekstrawaganckim wydaniu można także użyć gogli narciarskich, choć na rynku są już dostępne specjalne okulary antycebulowe. Innym problemem związanym z cebula jest jej intensywny zapach. Po krojeniu cebuli trudno się go pozbyć, na tyle intensywnie przechodzą nim nasze dłonie. Aby pozbyć się go z naszych rąk można przetrzeć je świeżym sokiem z cytryny. Cebulowy zapach neutralizuje także ocet, ale tutaj trudno zdecydować, który z zapachu jest gorszy.
Co jeść na diecie?
Cebula a odchudzanie to temat łatwy jedynie z pozoru tym bardziej, że ilość potraw z dodatkiem surowego lub gotowanego warzywa jest niewielka. Dlatego idealnym rozwiązaniem będzie zupa krem z cebuli. Intensywny i gęsty wywar można jeść przez kilka dni z różnymi dodatkami bez ryzyka nudy, albo dodać do sosów bądź innych dań.