Kawa, a odchudzanie

Kawa to temat, który rozbudza zmysły wielu Polaków. Badania mówią, że ponad połowa Polaków regularnie spożywa kawę, nawet kilka filiżanek dziennie. Najpopularniejsza jest oczywiście kawa rozpuszczalna, ale warto spróbować kawy ziarnistej, która zawiera dużo więcej smaku i aromatu. Z pewnością jeśli raz spróbujemy kawy ziarnistej to nie będziemy chcieli wrócić do zwykłej kawy rozpuszczalnej. Kawa ziarnista wymaga jednak nieco więcej uwagi, cierpliwości i czasu do odpowiedniego jej przygotowania. W przypadku takiego rodzaju kawy, bardzo ważną kwestią jest młynek do mielenia.

Można powiedzieć, że mielenie jest bardziej istotne niż sam proces parzenia naparu. Do wyboru mamy bardzo dużo różnych młynków. Warto jednak zastanowić się dłuższą chwilę nad naszymi potrzebami i wybrać odpowiednie urządzenie. Młynki możemy rozdzielić na dwie generalne kategorie, chociaż oczywiście będzie to spore uproszczenie. Chodzi o podział na młynki żarnowe oraz młynki z ostrzem w formie nożyków. Już na samym początku powinniśmy skupić się jedynie na młynkach żarnowych. Za pomocą młynka nożykowego nie mamy żadnych szans na uzyskanie odpowiednio zmielonego ziarna. Uzyskany napar będzie niesmaczny i nie da się go zaparzyć odpowiednio. Jedyną zaletą młynka z nożykami, jest jego cena. Jest po prostu sporo tańszy od młynka żarnowego, ale na tym jego zalety się kończą, a wady zdecydowanie przechylają szalę. Jeśli mamy do dyspozycji młynek żyletkowy, to lepiej napijmy się kawy rozpuszczalnej. Taki młynek po prostu rozcina ziarno na drobne kawałki. Może się wydawać, że przecież właśnie o to nam chodzi – nic bardziej mylnego. Problem polega na tym, że ziarno jest rozcinane na drobinki o nieregularnej grubości, czyli jedna drobinka jest mniejsza, a inna większa. Te mniejsze po zalaniu wrzątkiem zostaną przepalone i uwolnią gorzki lub cierpki smak, zaś większe drobinki nie zdołają oddać pełni swojego aromatu i smaku kawy. W rezultacie otrzymamy napój bardzo wątpliwej jakości, a jego smak będzie prawdziwą loterią. Nie ma się co oszukiwać – w większości otrzymamy po prostu niesmaczną kawę.

Z wyżej wymienionych powodów, powinniśmy od razu postawić na młynek żarnowy. Mamy do wyboru wiele rodzajów takich młynków. Mogą być ręczne lub elektryczne, mniejsze lub większe. Jedna cecha jest natomiast wspólna – oczywiście posiadają żarna, które mielą ziarno w sposób równomierny i pozwalają uzyskać pożądany przez nas stopień zmielenia. Każdy młynek posiada możliwość regulacji grubości przemiału i jest to bardzo ważna funkcja. Niektóre gatunki ziarna kawy wymagają mielenia grubszego, a inne muszą być zmielone grubiej. Powód jest dokładnie taki sam jak przy wcześniejszym omawianiu młynka nożykowego – zbyt drobno zmielona kawa będzie gorzka, a zbyt grubo zmielona nie odda pełni aromatu. Wymagany stopień zmielenia musimy ustalić sami, warto poświęcić nawet kilka parzeń na to, aby ocenić, który napar smakuje nam najbardziej. Każdy ma inaczej skonstruowane kubki smakowe, więc nie istnieje idealny przepis na zaparzenie kawy.

Jeśli już odpowiednio zmieliliśmy nasze ziarno, to pora przejść do parzenia. Tutaj wybór jest jeszcze większy, chociaż wciąż to mielenie jest najważniejsze. Mamy do wyboru ekspresy ciśnieniowe, kawiarki, aeropressy, dripy lub tradycyjne zalanie wrzątkiem. Ekspres ciśnieniowy to najwygodniejsze, ale i najdroższe rozwiązanie. Składa się on z pojemnika na wodę oraz pojemnika na ziarno kawy. Wsypujemy do niego całe ziarna, a ekspres sam zadba o odpowiedni stopień zmielenia kawy, następnie podgrzewana jest woda i za pomocą dużego ciśnienia jest przelewana przez zmielone ziarna kawy. Uzyskany napar jest gęsty, aromatyczny i zawiera dużo smaku. Do przygotowania mocnej kawy, najlepszy jest właśnie ekspres ciśnieniowy. Raczej nie uda nam się uzyskać idealnego espresso za pomocą innych metod. Kawiarka to rozwiązanie tańsze i bardziej proste, ale również pozwoli nam na uzyskanie mocnego naparu. W jej przypadku, kawa jest poddawana działaniu wody o wysokiej temperaturze, więc uzyskany napój może być nieco za mocny i mieć gorzkawy smak. Można się jednak z tym pogodzić jeśli weźmie się pod uwagę, że kawiarka jest nawet kilkanaście razy tańsza od zwykłego ekspresu ciśnieniowego. Aeropress i drip to metody parzenia kawy, które są domeną fachowców i prawdziwych pasjonatów picia kawy. Nie są to bardzo skomplikowane sposoby parzenia, ale rzadko spotkamy je w zwykłej kawiarni, taką kawę serwują raczej lokalne o wyższym standardzie. Zastosowanie takiej metody pozwala wydobyć z kawy aromaty i smaki, które nie dorównują żadnej innej metodzie. Nie powinno nas dziwić, jeśli w kawie zaparzonej za pomocą tłoka poczujemy smaki owoców czy karmelu. Jest to jak najbardziej możliwe i często spotykane. Oczywiście najgorszym rozwiązaniem jest zwykłe zalanie kawy wrzątkiem. Istnieje niemalże stuprocentowa pewność, że uzyskamy gorzki napój, który w żadnym stopniu nie będzie przypominał kawy zaparzonej za pomocą ekspresu, czy nawet kawiarki. Picie kawy to świetny sposób na odchudzanie dla mężczyzn. Badania dowodzą, że kawa poprawia przemianę materii i w znaczny sposób przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here