Letnie imprezy z grillem w roli głównej nie muszą (a nawet nie powinny!) ograniczać się wyłącznie do wrzucenia na ruszt kiełbasek i karkówki. Organizując takie przyjęcie, należy zadbać o to, by w menu znalazły się także ciekawe dodatki i przystawki. Wyraziste dipy to strzał w dziesiątkę, ale warto sprawdzić także lekkie finger foods – przepisy zdecydowanie warte przetestowania.
1. Greckie tzatziki
Grecki sos tzatziki i zaserwowane wraz z nim kawałki chrupiących warzyw to prawdziwa klasyka, jeśli chodzi o finger foods. Przepisy na tzatziki, które można znaleźć w internecie, często znacznie się między sobą różnią… Podstawa zawsze jednak pozostaje taka sama: do gęstego jogurtu greckiego dodaje się starte na grubo świeże ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawy? Pieprz i sól, a jeśli lubisz – także świeża mięta, oliwki, ocet winny czy szczypiorek. Palce lizać!
2. Aromatyczny dip bazyliowy
Z grillowanymi daniami głównymi świetnie komponują się dipy o wyraźnych ziołowych nutach, takie jak szybki majonezowy dip bazyliowy. Gęsty i aromatyczny, idealnie pasuje przede wszystkim do drobiu oraz do grillowanych warzyw. By go przygotować, wystarczy połączyć dwie łyżki zielonego bazyliowego pesto i 3 łyżki dobrego, kremowego majonezu (dobrze sprawdzi się np. gęsty majonez Pudliszki). Całość warto doprawić szczyptą granulowanego czosnku.
3. Ostry dip musztardowo-pieprzowy
Musztarda to – obok ketchupu – jeden z najpopularniejszych dodatków do grillowanych potraw. Zwykle pojawia się na stole solo, ale możesz też na jej bazie przygotować aksamitny pikantny sos. 2 łyżeczki dobrej musztardy o kremowej konsystencji (może być np. sarepska lub diżońska) wymieszaj z 3 łyżkami majonezu oraz solidną szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Taki dip pasuje zarówno do mięs z grilla, jak i do przekąsek – chipsów czy nachosów.
4. Egzotyczny dip curry-mango
Marzą ci się tropikalne kulinarne podróże? Przygotuj dla swoich gości słodko-kwaśny dip inspirowany kuchnią Azji Południowo-Wschodniej, doskonały do grillowanej wieprzowiny i drobiu. Zblenduj lub rozgnieć widelcem połowę mocno dojrzałego owocu mango, a następnie dodaj do niego łyżeczkę soku z limonki, łyżeczkę przyprawy curry i 3 łyżki gęstego majonezu. Jeśli lubisz ostre nuty smakowe, możesz też wmieszać do całości kawałeczek posiekanej drobno papryczki chili.
5. Orzeźwiający dip cytrynowo-miętowy
Do grillowanych przysmaków z mięsa mielonego – zwykle dosyć tłustych – najlepiej zaś zaserwować lekki, orzeźwiający dip z wyraźnie kwaskowatą nutą. Taki dodatek pozwoli zrównoważyć całość dania i wydobyć z niego szerokie spektrum smaków. Aby przygotować smaczny dip cytrynowo-miętowy przygotuj jogurt grecki i kremowy majonez Pudliszki, połącz je ze sobą i dodaj do nich skórkę z cytryny, 2 łyżeczki soku z cytryny i sporą garść drobno posiekanej świeżej mięty. Dopraw do smaku solą i pieprzem – i gotowe!
Dipy nadają się nie tylko do potraw z grilla. Możesz z powodzeniem serwować je na innych przyjęciach, na których podajesz finger foods. Przepisy tu podane są mocno uniwersalne.