Jednym z częściej występujących na opakowaniach produktów spożywczych dodatków, których nazwy na pierwszy rzut oka brzmią dość kontrowersyjnie, jest guma ksantanowa (E415). Wokół zastosowania gumy ksantanowej w produktach spożywczych narosło wiele niezbyt zgodnych z prawdą teorii. Czas więc rozwiać wątpliwości.
Czym jest ksantan?
Zastanawiając się,guma ksantowa co to takiego warto pamiętać, że odpowiedź na to pytanie da nam również wiedzę o tym, co to jest ksantan. Obie nazwy oznaczają bowiem jeden i ten sam środek i są stosowane zamiennie.
Ksantan jest przedstawicielem polisacharydów wielkocząsteczkowych. Jest to naturalna guma, zbudowana zarówno z cukrów (głównie glukozy i mannozy) jak i kwasów (octowego i pirogronowego). Gumę ksantanową pozyskuje się zatem w sposób całkowicie naturalny (a nie sztuczny, jak sugeruje wiele teorii) wskutek kontrolowanej fermentacji aerobowej węglowodanów, przy wykorzystaniu cukru kukurydzianego i bakterii Xanthomonas campestri. Ksantan pozyskany może też zostać ze zbóż – na przykład pszenicy czy soi. Guma ksantanowa znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, jednak każdy z nas może wykorzystać ją również w swojej własnej kuchni.
Zastosowanie ksantanu w przemyśle spożywczym
Wielu producentów żywności stosuje w swoich produktach ksantan – gumę ksantanową znajdziemy również w produktach eko, oferowanych przez sklepy ze zdrową żywnością. Istnieje bardzo wiele typów produktów spożywczych, w których produkcji znajduje zastosowanie – i bardzo wiele ról, jakie może pełnić.
Ksantan wykorzystywany jest między innymi jako stabilizator, oraz zagęszczacz. Wykorzystywany jest w celu utrzymania właściwej konsystencji produktu, umożliwiając uzyskanie mieszaniny jednorodnej z dwóch różnych substancji. Guma ksantanowa posiada także właściwości utrudniające zbrylanie się żywności, a także zmniejsza wytrącanie się tłuszczów. Cechuje się również bardzo niską kalorycznością – guma ksantanowa kcal ma zaledwie 0,5 na każdy gram. Wykorzystywana jest między innymi do produkcji
– słodyczy
– żywności bezglutenowej
– sosów gotowych
– przetworów owocowych
Podobnie jak profesjonalne zakłady przetwórstwa spożywczego, każdy z nas może wykorzystać ksantan do tworzenia własnych wyrobów.
Do czego wykorzystać można gumę ksantanową?
Zainteresowani tematyką dodatków do żywności z pewnością zastanawiają się teraz, guma ksantanowa do czego może zostać wykorzystana w kuchni? Otóż jako, że jest to produkt naturalny, możemy śmiało korzystać z niego przy codziennym przygotowywaniu posiłków – zwłaszcza w kuchni bezglutenowej. Stosować ją możemy przygotowując zarówno:
– napoje mleczne fermentowane, takie jak maślanka czy kefir (nie więcej, niż 0,25 g/ kg gotowego produktu) i niefermentowane, takie jak koktajle czy jogurty (do 2 g / kg gotowego napoju)
– kisiele (do 3 g / kg kisielu)
– sosów owocowych, warzywnych oraz kremów (maks. 6 g / kilogram produktu
– serków topionych niskotłuszczowych ( do 10 g / kilogram sera)
– pasty warzywne i owocowe (do 20 g / kilogram pasty)
Zastosowanie gumy ksantanowej jest bardzo szerokie. Ten dodatek do żywności z powodzeniem odnajdzie się w każdej kuchni i przyda w przygotowaniu niejednego posiłku.