Często, kiedy szukamy przeróżnych sposobów na szybkie i skuteczne odchudzanie, zdrowych diet, preparatów wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, trafiamy na informacje o błonniku. Dietetycy mówią, że nie powinno go zabraknąć w naszej diecie.
Błonnik pokarmowy, inaczej nazywany też włóknem pokarmowym to substancja pochodzenia roślinnego. Enzymy działające w naszym przewodzie pokarmowym nie trawią go. Z tego powodu przez długie lata uważano, że nie ma on żadnego wpływu na funkcjonowanie naszego organizmu. Współcześnie dowiedziono, że ma zbawienny wpływ na działanie przewodu pokarmowego człowieka. Dodatkowo odgrywa istotną rolę w prawidłowej, zbilansowanej diecie. Za tymi funkcjami błonnika idzie oczywiście jego wpływ na utrzymanie odpowiedniej masy ciała.
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami pochodzącymi od Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika pokarmowego powinno wynosić około 20-40 gramów, w zależności od masy ciała. Badania naukowe pokazały, że istnieją dwa rodzaje błonnika, z czego każdy z typów ma odmienny sposób działania na organizm człowieka.
Pierwszą odmianą jest błonnik rozpuszczalny w wodzie. Są to przede wszystkim pektyny znajdujące się w owocach, gumy, śluzy, beta-glukany i niektóre hemicelulozy. Ten rodzaj błonnika tworzy żel o dużej objętości, co wpływa na sprawne usuwanie resztek pokarmu z jelit.
Drugiem rodzajem jest błonnik nierozpuszczalny w wodzie. Są to hemicelulozy, celuloza i lignina. Ta odmiana błonnika ma zdolnośc do pochłaniania wody i pęcznienia w przewodzie pokarmowym, co reguluje i usprawnia jego pracę.
Warto znać kilku podstawowych, dokładniejszych funkcji błonnika nim zaczniemy jego stosowanie. Są to m.in. zmniejszenie wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów, zapobieganie zaparciom, obniżanie ciśnienia tętniczego krwi, wiązanie kwasów tłuszczowych, zapobieganie nowotworom przewodu pokarmowego, rozwój prawidłowej flory bakteryjnej, zwiększanie uczucia sytości i zmniejszanie uczucia głodu, zmniejszanie wartości energetycznej przyjmowanych pokarmów. Ze wspomnianych funkcji błonnika wynika, że ma on zbawienne działanie na odchudzanie naszego organizmu. Nie może go zabraknąć w zbilansowanej diecie oraz wszystkich dietach odchudzających. Szczególny wpływ na redukcję masy ciała ma kilka właściwości tej roślinnej substancji. Są to przede wszystkim niska zawartość kalorii i tłuszczów, duży wskaźnik pęcznienia i powodowanie uczucia sytości, regulowanie przyswajania tłuszczów i cukrów, przyspieszanie przemiany materii, regulowanie perystaltyki jelit.
Jak już wcześniej wspomniano, wpływ błonnika na spadek masy ciała został potwierdzony naukowo. Istnieje jednak kilka zasad, których należy przestrzegać, żeby uzyskać porządane efekty. Przede wszystkim jednocześnie z przyjmowaniem błonnika, stosować niskokaloryczną dietę, spożywać około 20-40 gramów błonnika, w zależności od masy ciała oraz popijać błonnik wodą (najlepiej pić 1,5-2 litrów wody dziennie).
Ostatanim wspomnianym punktem jakim jest woda należy poświęcić najwięcej uwagi. Jeżeli nie będziemy popijać obficie błonnika wodą, nie uruchomi on swoich właściwości oraz może wywołać nawet odwrotne działanie niż tego oczekujemy.
Oczywiście, aby odchudzanie przyniosło nam spodziewane efekty należy stosować odpowiednią dietę (ważne by była urozmaicona), odpowiednio nawadniać organizm, uprawiać sport. Błonnik jest jedynie suplementem diety, ktory wspomaga procesy odchudzania.
Wielu ludzi zadaje sobie pytanie co jest głównym źródłem błonnika i co jeść, aby codziennie dostarczać go w odpowiedniej dawce organizmowi. Zbawienny produkt pochodzenia roślinnego znajdziemy przede wszystkim w owocach (najwięcej jest go w owocach suszonych), warzywach (szczególnie strączkowych), pełnoziarnistym i ciemnym pieczywie, kaszach ( szczególnie w jęczmiennej i gryczanej), brązowym ryżu, makaronie razowym, orzechach, pestkach i nasionach ( dynia czy słonecznik). Błonnik występuje więc między innymi w otrębach pszennych, suszonych śliwkach, białej fasoli czy migdałach.
Na rynku można też spotkać błonnik w tabletkach na odchudzanie lub bezpośrednio jako suplement diety. Jest on najpopularniejszym i najbezpieczniejszym środkiem na zrzucenie zbędnych kilogramów. Właściwości błonnika zawartego w tabletkach będą takie same jak w tym z pokarmów, pod warunkiem jego naturalnego pochodzenia w suplemencie. Przykładem takiego preparatu jest błonnik w kasupłkach firmy SOLGAR. Przy wyborze tabletek warto też zwrócić uwagę na wskazania i przeciwskazania do ich stosowania oraz przyjmować błonnik z rozwagą. Nie wolno doprowadzać do jego nadmiaru ani niedoboru w naszym organizmie.
Zbyt duża ilość błonnika można doprowadzić do ograniczania wchłaniania składników mineralnych i witamin w organizmie . Dodatkowo nie jest on zalecany przy stanach zapalnych i chorobach układu pokarmowego, zaburzeniach spowodowanych niedoborem składników mineralnych czy przy niektórych chorobach zakaźnych. To co jednym przyniesie wspaniałe i zadowalające efekty, innym może bardzo zaszkodzić i doprowadzić do pogorszenia stanu organizmu.