Każdy z nas marzy o wspaniałej i szczupłej sylwetce. Nie jest to niemożliwe lecz wymaga od nas sporo pracy i wiedzy z zakresu żywienia.
Warzywa i owoce są nieodłączną częścią procesu odchudzania. Skupimy się teraz na owocach, które pomogą nam w walce z niechcianym tłuszczem. Co jeść by osiągnąć cel i zrzucić nadmiar kilogramów?
Owoce wspomagające odchudzanie mogą nas zbliżyć do naszego celu.
Są w większości niskokaloryczne dlatego ich jedzenie jest tak chwalebne gdy chcemy poprawić naszą sylwetkę.
Zacznijmy od tych, które są najbardziej popularne w naszej szerokości geograficznej, czyli od jabłek. Zawierają one dużo wody i błonnika co sprawia, że dłużej czujemy się nasycenie i nie mamy ochoty na sięganie po inne, mniej zdrowe, przekąski. Jabłka są mało kaloryczne i możemy jeść je bez ograniczeń. Oczywiście wszystko w ramach rozsądku. Zawierają naturalny cukier, dzięki czemu nie potrzebujemy dodatkowego cukru, by nam zasmakowały. Należy jednak unikać spożywania jabłek przed snem, gdyż przez to, że zawierają sporą dawkę cukrów prostych, nasz organizm nie będzie w stanie podczas snu ich zużyć i odłożą nam się w postaci tłuszczu. Poza tym mogą spowodować problemy z zaśnięciem. W 100 g jabłek znajduje się od 36 do 57 kcal. Oczywiście zależy to od gatunku jabłka ale możemy przyjąć, że średniej wielkości jabłko waży ok. 150 g, więc ma od 54 do ok. 85 kcal.
Kolejnym wartym uwagi owocem są gruszki, które mają najwięcej błonnika, bo ok. 4 gramów w jednym owocu. Podczas trawienia przez nasz organizm cukru w nim zawartego, poziom cukru we krwi jest na równym poziomie. Gruszka zawiera ok 60 kcl, więc jest to stosunkowo niewiele jak na owoc. Poza tym jest źródłem wielu witamin tj. A, B1, B2, B6, C i PP, dlatego też powinna być częstym składnikiem w zdrowej zbilansowanej, diecie.
Grejpfrut to kolejny owoc, który pomoże nam w walce z niechcianym tłuszczem. Uczycie sytości utrzymuje się długo, gdyż rozpuszczalny błonnik i cukry zawarte w grejpfrucie trawią się bardzo długo. I jeszcze długo po jego spożyciu mamy uczucie sytości. Zaleca się picie szklanki soku grejpfrutowego lub zjedzenie połówki tego wspaniałego owocu przed posiłkiem, uczucie sytości pozwoli nam zjeść wtedy mniej posiłku głównego. Grejpfrut dzięki swoim właściwościom, przyspiesza przemianę materii i spalanie węglowodanów. A otoczka biała wokół miąższu, poprzez zawarte w niej enzymy obniża poziom cholesterolu we krwi. Grejpfrut jest niskokaloryczny, w 100 gramach tego owocu jest zaledwie 42 kcal. Nie bez powodu jest on składnikiem wielu preparatów na odchudzanie. Są źródłem witaminy C, która wspomaga proces odchudzania a także witamin z grupy B, które to biorą udział w przemianach cukrowo-tłuszczowo-białkowych. A dzięki zawartej naringinie. poprawiają perystaltykę jelit i przyspieszają metabolizm.
Nazwany królem wśród owoców, ananas, jest kolejnym owocem, który powinien znaleźć się w naszej diecie, jeśli marzymy o zrzuceniu kilku kilogramów. Ananas skutecznie zapobiega zaparciom, stymulując ruchy robaczkowe jelit, dzięki bogatej zawartości nierozpuszczalnego błonnika Dzięki zawartej bromelainie stał się on ostatnio bardzo głośno komentowanym wśród dietetyków owocem. Bromelaina to enzym, który miedzy innymi pomaga rozkładać konsumowane białka na aminokwasy i peptydy, dzięki czemu ułatwia proces trawienia oraz zapobiega niepotrzebnemu odkładaniu się tłuszczu.
Ananas jest także bogaty w nierozpuszczalny błonnik, który wspaniale stymuluje ruchy robaczkowe jelit i zapobiega zaparciom. Nawet cukrzycy nie powinni mieć obaw – tak wysoka zawartość błonnika pozwala bowiem utrzymać w ryzach poziom glukozy we krwi.
Któż z nas nie słyszał o zbawiennych działaniach cytryny. Wielkie gwiazdy światowego kina, czy modelki z najsłynniejszych na świecie wybiegów, zalecają picie ciepłej wody z sokiem z cytryny zamiast porannej kawy. Według badań jest w tym dużo racji. Cytryna dodana to wody neutralizuje soki żołądkowe i co ważne pozwala pozbyć się nagłego uczucia głodu. Cytryna jest źródłem nierozpuszczalnego błonnika jakim jest pektyna, która poprawia naszą przemianę materii. Sok działa również oczyszczająco i pozwala pozbyć się z naszego organizmu toksyn. Cytryna, jak wszyscy wiemy, jest źródłem witaminy C, poza tym zawiera również witaminy E, witaminy z grupy B, potas, magnez, sód, żelazo oraz beta-karoten. Zawiera również rutynę, olejki eteryczne, limonen oraz terpeny pobudzające wytwarzanie śliny a także bioflawonoidy i kumaryne.
Jagody goi, to kolejny przyjaciel wśród owoców, gdy chcemy pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Od lat znane w chińskiej medycynie. Są źródłem witaminy C, której w tych owocach jest nawet kilkanaście razy więcej, niż w owocach cytrusowych. Owoce goi chronią naszą wątrobę oraz skutecznie oczyszczają nasz organizm z toksyn. Regularne ich spożywanie może wpłynąć na poprawę naszego samopoczucia i dać nam mnóstwo zdrowej energii. Dzięki bogatej zawartości błonnika, dają uczucie sytości przez długi czas od ich spożycia. Jagody Goi, co istotne, są również niskokaloryczne.