Awokado kilka dobrych lat temu weszło szturmem na stoiska w sklepach spożywczych i warzywniakach i tak nam posmakowało, że chętnie sięgamy po nie do dziś. I bardzo dobrze! Owoc ten ma mnóstwo składników odżywczych i służy do przygotowania wielu ciekawych, a jednocześnie bardzo pożywnych potraw. Jakie właściwości prozdrowotne ma więc awokado i dlaczego warto jeść je jak najczęściej? Zapraszamy do lektury!
Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/awokado-korzysci-zdrowotne/
Jakie właściwości odżywcze ma awokado?
Awokado ma wiele korzystnych i prozdrowotnych właściwości. Dlatego jeśli jeszcze nie zajmuje ważnego miejsca w Twoim codziennym jadłospisie, czas najwyższy to zmienić. W awokado znajdziemy między innymi witaminę K, foliany, witaminę C, potas, witaminy z grupy B, witaminę E.
Warto wiedzieć również, że awokado pozwala doskonale uzupełnić niedobory potasu. Potas jest odpowiedzialny za obniżanie ciśnienia krwi, a tym samym zmniejsza zagrożenie zawałem serca, niedoczynnością nerek czy udarem mózgu.
Poza tym awokado jest bardzo dobrym źródłem wysokiej jakości tłuszczów, a konkretnie kwasy oleinowego, który jest zaliczany do grupy kwasów nienasyconych. Olej z awokado nada się również do smażenia pokarmów. Ma o wiele więcej właściwości niż olej rzepakowy oraz jest odporny na procesy, które zachodzą podczas silnego podgrzewania.
Nie można również zapomnieć o tym, że w awokado znajdziemy mnóstwo błonnika, który sprawi, że poprawią się nasze procesy trawienne, spadnie ilość glukozy w krwiobiegu, zaczniemy szybciej pozbywać się zbędnej tkanki tłuszczowej. Mówiąc o awokado należy również pamiętać o dużych ilościach wartościowych przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami i zmniejszają skutki stresu oksydacyjnego.
Jak wkomponować awokado w menu?
Jeśli weźmiemy te i wiele innych jeszcze wartości odżywczych pod uwagę, nie trudno stwierdzić, że naprawdę warto włączyć awokado do diety. Całe szczęście owoc ten daje się naprawdę łatwo wkomponować w nasze posiłki. Może być doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek. Będzie również doskonałą bazą do past kanapkowych, na przykład pasty jajecznej. Poza tym smakuje wyśmienicie na kanapkach w połączeniu z ogórkiem i wędzonym łososiem. Najlepszą potrawą z awokado i innych dodatków jest meksykańskie guacamole, wykorzystywane jako pasta na kanapki lub dodatek do chipsów i tortilli. Jeśli mamy problem z tym, że awokado dość szybko utlenia się czarnieje, warto dodać do pasty kilka kropel z cytryny, a także pozostawić pestkę w miseczce. Taki sposób postępowania znacznie opóźni nabieranie ciemnej barwy przez ten owoc.
Zobacz też: http://www.odmien.pl/alergia-u-dzieci-jak-sobie-z-nia-radzic-domowymi-sposobami/